Для чого ужгородці годують білою смертю лебедів

Окраса Ужгорода – пернаті завжди в центрі уваги містян та туристів. Птахів щедрі ужгородці підгодовують систематично, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Однак нерідко їх вони пригощають їжею, яка їм не просто не підходить, а навіть шкодить.

zakarpatpost.net не раз піднімав питання пригощань лебедів хлібом, адже таке меню насправді не рятує їх від голоду, а скорочує їхнє життя, фактично повільно вбиваючи птахів та диких тварин. А ще така їжа  призводить до ожиріння, через що потім лебеді набирають зайву вагу і можуть загинути.

Орнітологи постійно наголошують на шкідливості такого раціону, стверджуючи, що борошняні вироби  не є природнім кормом птахів, адже вони не перетравлюються їхнім шлунком повноцінно. Така їжа може призвести до розладу печінки. Про трьох харчових «ворогів» людини говорять і звичайні лікарі. Борошно, сіль і цукор багато фахівців кваліфікують, як білу смерть.

Цікаво, що лебеді – птахи досить ліниві. Харчуються вони переважно водними рослинами, черв’яками, ракоподібними і молюсками. При зручній можливості шукають поживу на зернових полях. Оскільки пірнають не надто охоче, легко звикають приймати дармову їжу з людських рук.

Це ж стосується і диких качок, які облюбували усі місцеві водойми.

Проте днями біля озера Кірпічка з’явилося багато кукурудзи, різні крупи та пшениця, що приносять пернатим люди. І це неабияк радує.

Та й це ще не все. Активісти встановили на березі інформаційний стенд, через який передають крякучий привіт всім, хто приходить до водойми і закликаючи не галасувати, аби не лякати птахів, не створювати для них дискомфорту, не годувати їх хлібом та солодощами, натомість пропонуючи дійсно правильне пташине меню із листя капусти, буряків, моркви, яблук та круп, а також не підходити близько з собаками та не смітити.

Неймовірно приємно, що ужгородці настільки активні і дбають про птахів, піклуються про їхнє здоров’я та чистоту озера й довколишньої території.

Іван ДУХНОВИЧ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net