Де в Ужгороді можна купити молодильний чорний диво-фрукт, що колись слугував замінником олії на кораблях мореплавців

Чорний авокадо з’явився в Ужгороді недавно, але про нього давно знають у багатьох країнах Європи.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирішив дізнатися більше про цей екзотичний плід і скуштувати його.

Купити чорний авокадо, який ще називають хаас можна на ринку на  Корятовича. Зовні він відрізняється від звичного – трохи менший від зеленого, форма у нього майже кругла і він має абсолютно чорну шкірку. Ціна – близько 65 гривень за штуку.

Його батьківщиною є країни Південної і Центральної Америки, тож до Закарпатті він їде довго. Утім останнім часом ці плоди культивують і в нас у домашніх умовах, отже виростити його як кімнатну рослину може кожен, тим більше, що цей сорт має здатність до самозапилення. Головне – забезпечити рослину сирим і родючим ґрунтом. А ще авокадо любить багато сонячного світла. Дерево з сімейства лаврових є вічнозеленою рослиною, що може в природних умовах досягати  у висоту від десяти до двадцяти метрів. У домашніх умовах висота рослини, як правило, досягає приблизно два метри.

Отже, куштуємо чорного екзота.

Виявляється, плід набагато кремоподібніший за звичний, легко відділяється від шкірки. Його можна намастити на хліб і їсти замість масла.

М’якоть плоду має зеленувато-жовтий відтінок,  маслянисту текстуру і яскравий, насичений смак, що трохи нагадує яйце.

Шукаємо більше інформації про плід і знаходимо багато цікавого.

Виявляється, завдяки багатому складу корисних речовин його також використовують у косметології. Наприклад, масло авокадо сприяє розгладженню шкіри, зберігає її цілість, бореться зі зморшками. Фрукт також має омолоджувальний ефект. Маски з нього повністю відновлюють структуру пошкодженого фарбованого волосся.

Але чому чорний авокадо  називають хаасом? Справа в тому, що хаас – це  гібрид двох видів авокадо, що походять з Мексики і Гватемали. У 1920-х роках Рудольф Хаас виростив новий фрукт в Каліфорнії, а в 1935 запатентував його. На сьогодні це один з найсмачніших сортів плода. Цікаво, що всі нащадки авокадо Хааса беруть походження від того самого дерева, вирощеного в кінці 20-х років минулого століття в Каліфорнії, яке висохло в 2002 році в поважному віці 75 років. Колись цей плід слугував замінником олії на кораблях мореплавців, але частіше його вживали і вживають донині  сирим.

Є безліч рецептів салатів із авокадо. Він чудово поєднується з різними горіхами, овочами та зеленню. Плід може стати замінником м’яса і яєць, оскільки в ньому міститься велика кількість мінеральних речовин. Крім того, авокадо заряджає організм необхідною енергією.

Авокадо корисне тим, що в ньому міститься зовсім мало цукру, тому він підходить навіть людям з діабетом. Цінність плодів ще й у високому  вмісті калію, необхідного для нервової і м’язової системи, а також масі вітамінів і антиоксидантів, що важливі для роботи серцево-судинної системи і зменшення рівня холестерину.

А ще цей плід називають жіночим фруктом, оскільки авокадо для жінок — джерело корисних речовин, які позитивно впливають на репродуктивну систему і зовнішній вигляд.

Плоди авокадо були знайдені в гробницях людей, які були поховані ще 750 років до нашої ери. Археологи неодноразово  виявляли кісточки фрукта, які вживали в їжу. Пізніше були виявлені і зображення плодів авокадо. Це свідчить про велику популярність цієї рослини у всі часи.

zakarpatpost.net