Ужгород почав заростати комишем

Тростина, комиш, або звичайний очерет вважається чагарником, що росте на водоймах. Якщо у світі всього понад 300 видів цієї рослини, то в нас – усього два.

Проте в Ужгороді віднедавна комишів багато… ростуть вони переважно на Кірпічці та на Чорних озерах, а тепер – іще й на Ужі.

Вважається ця рослина зовсім непотрібною, але насправді з неї можна отримати целюлозу, папір, картон, штучний шовк, спирт, дубильні речовини, молочну кислоту, гліцерин. Також у деяких областях України кореневища їдять із сиром, оскільки вони багаті на крохмаль та цукор і навіть роблять із них роблять борошно, придатне для споживання.

Цей чагарник насправді наділено дивовижними лікарськими якостями. Білосніжна серцевина комиша зупиняє кровотечу при прикладанні її до рани, а чай зі стеблин має бактерицидну, сечогінну, кровоспинну, потогінну і антисептичну дію.

На жаль, у нас комиші ростуть безцільно. А от наші сусіди-румуни щорічно використовують більше двох мільйонів тонн сухого очерету – і як паливо, і як корм худобі, і для утеплення хлівів та будинків.

Тож може і нам варто повчитись від інших. Адже на Закарпатті унікальна рослина, як багато хто гадає, просто захаращує водойми.

zakarpatpost.net