Камбін придумав, як змусити заробітчан платити гроші до Пенсійного

Кабінет міністрів України придумав, як змусити заробітчан платити гроші до Пенсійного фонду. Тепер вони можуть самі прийти до відповідного органу і зізнатися, що працюють за кордоном.

Потім заповнити документи, вказати суму, яку отримують за кордоном, і платити з неї відрахування до фонду.

Що це змінить і як ставляться до новації самі трудові мігранти – в матеріалі OBOZREVATEL.

Заробітчани без пенсій

Як розповів OBOZREVATEL віце-прем’єр з соціальної політики Павло Розенко, тепер у заробітчан з’явився шанс накопичити собі на пенсію.

“Саме з цих відрахувань до фонду їм і буде рахуватися страховий стаж і нараховуватися пенсія, так що добувати якісь довідки, що вони працюють в Польщі або Чехії не потрібно. З деякими країнами у нас є договір, за яким українцям, які там працювали, стаж зараховується. Але таких країн небагато, на жаль”, – говорить Розенко.

Що думають заробітчани

Дійсно, як розповідають самі люди, багато років працювали за кордоном, на старості років вони залишаються без всякої пенсійної допомоги.

“Я п’ятнадцять років працювала в Італії. В основному доглядала за літніми людьми, до цього була медсестрою. Заробляла, гроші відсилала додому, діти вчилися. А ось зараз час підходить до пенсії, а мені навряд чи нарахують пенсію за новим законом. Йти і писати свої доходи я не хочу, може мене змусять за всі роки платити. Сподіваюся, діти мене підтримають на старості років, ну і якісь заощадження на чорний день є”, – каже мешканка Чернівецької області Анна Жутовська.

Будівельник Олексій В. зі Львівщини теж в пенсійний йти не збирається.

“Чого я там не бачив. Спочатку мені всі нерви вимотають, скажуть плати то, плати то. А в результаті буду отримувати 2 тисячі гривень? Потім ще невідомо яким боком мені все це вилізе. Може, податкова прийде. Я працюю, частина грошей відкладаю на пенсію, це і буде мій запас. Сподіваюся, що зможу ще довго працювати в Польщі”, – говорить Олексій.

На Буковині та Закарпатті є цілі села, де люди багато років працюють в Європі. “Ви б бачили вдома їх, це двох-трьох поверхові палаци, деякі на зароблені гроші тут маленькі готелі відкривають, магазини і прибуток отримують. Навряд чи вони будуть розраховувати на Пенсійний фонд”, – сказав нам один з голів сільради Сторожинецького району.

Соціолог Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко вважає, що якщо в пенсійний і підуть заробітчани, то тільки одиниці.

“Це тільки диваки туди підуть. Розумієте, є категорія людей, які все життя бігають в державні органи і випрошують собі пільги: то вони чорнобильці, то афганці. А є ті, хто живуть за принципом – аби держава не заважала. Так ось до них відносяться заробітчани. Вони сподіваються тільки на себе і дуже не довіряють будь-яким державним органам. Поки у них є сили і здоров’я, вони заробляють там гроші, будують будинки собі і дітям, вкладають гроші в маленький свій бізнес. І на старості років діти і цей бізнес, а також якісь накопичення будуть їх годувати”, – заявив OBOZREVATEL Пащенко.

zakarpatpost.net