Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 21 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні кладовище на Капушанській в Ужгороді є одним із найбільш занедбаних місць поховань. Воно також є найменшим. А колись воно було другим за величиною (після Кальварії) у місті, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Ця майже покинута живими та густо заселена мертвими ділянка має дуже давню та цікаву історію.

Навіть вулиця, на якому воно розташоване називалася Цвинтарною. Зокрема, під такою назвою вона згадується ще з XVII століття.

Щодо появи у столиці Закарпаття цього місця вічного спокою існує досить цікава теорія, яку запропонував відомий історик Йосип Кобаль.

На Закарпатті розпочалися зйомки історичного повнометражного екшену “Захар Беркут”. Кінострічку знімає компанія Kinorob за підтримки Держкіно. Разом з Ахтемом Сеітаблаєвим в якості співрежисера над стрічкою працює Джон Вінн. Знімальний процес планують завершити до кінця літа, передає 5 канал.

Як стало відомо «Інформ-UA», для створення фільму «Захар Беркут» до команди українських режисерів і продюсерів приєдналися їхні голлівудські колеги. В першу чергу – це Джон Вин, який став співрежисером кінострічки. Крім цього, в штат увійшли американські продюсери Джефф Райс, Юрій Карновський і Раджу Коллінз.

В Ужгороді з’явилася алея слави. Перші п’ять встановлених зірок присвячені найвідомішим постатям нашого краю.

На, жаль, на закарпатській Алеї Слави немає зірок, “запалених” на честь живих. Усі увічнюють лише тих, хто давно відійшов у вічність.

За словами туризмовзнавця Федора Шандора, наразі встановлено зірки на честь митців Енді Варгола, Тівадара Чонтварі Костки, Мігая Мункачі, а також економіста Нобелівського лауреата  Мілтона Фрідмана та астронома Мотрі Братійчук.

Хустською місцевою прокуратурою спільно з співробітниками  міжрайонного відділу 2 Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ НП України затримано «на гарячому», при отриманні  3 тис грн  неправомірної вигоди, голову циклової медичної комісії, викладача – методиста Міжгірського медичного коледжу.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Вказану суму неправомірної вигоди, викладач вимагала від восьми студентів  коледжу за успішну здачу сесії  та виставлення позитивних оцінок. Жінку затримано.

Традиційний фестиваль ковалів та народних промислів «Гамора 2018» скликає любителів обробки металу 23-24 червня у село Лисичево на Іршавщині, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

На території унікальної водяної кузні-музею протягом двох днів кожен бажаючий матиме змогу побачити роботу кількох десятків ковалів та долучитися до процесу створення витворів мистецтва із заліза. Гостям свята запропонують майстер-класи гончарі та народні умільці, колориту фесту додадуть виступи фольклорних колективів та індивідуальних виконавців Іршавщини.

На Закарпаття іде похолодання.  Грози очікуються вже завтра на всій території області. Також синоптики прогнозують пониження температури на 2-5 градусів, сильний вітер та проливні дощі.

Дощитиме і в суботу. А в неділю – знову буде гроза. Температура в Ужгороді та Мукачеві становитиме 13-17 градусів, у Хусті, Тячеві, Іршаві – 12-17, у Міжгір’ї – 7-12, у Великому Березному – 8-17, у Рахові – 5-11 із позначкою плюс. Для літа така погода вважається надзвичайно холодною, але навіть взимку іноді буває лише трохи холодніше. Проте з понеділка знову очікується потепління.

22 червня в Ужгороді відбудеться конференція«Україна – ЄС: коли зникають кордони», яку відкриватиме Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Доповідачі обговорять відносини України з країнами-сусідами, тенденції на ринку робочої сили Закарпаття, вплив міграції, безвізовий режим та ситуацію, яка склалася з вирубкою лісу в регіоні та Україні загалом.

О 12.30 Іванна Климпуш-Цинцадзе презентує інформаційну кампанію “Євроінтеграція: сила можливостей та візьме участь у брифінгу для ЗМІ. Захід відбудеться у готелі «Кілікія».

22 червня у Закарпатській області (готель «Деренівська Купіль», с. Нижнє Солотвино) відбудеться українсько-угорська зустріч за участю Міністрів закордонних справ України та Угорщини Павла Клімкіна та Петера Сійярто, Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та Міністра людських ресурсів Угорщини Міклоша Кашлера, а також представників угорської національної меншини Закарпаття.

Правоохоронці повідомляють про затримання підозрюваного у вбивстві жінки в Ужгородському районі.

Обласні слідчі та розшуковики, спільно з районними поліцейськими, встановили попередні обставини смерті пенсіонерки з Ужгородщини. Підозрюваного у вбивстві жінки затримано у порядку статті 208 КПК України.

Градобій із буревієм, що пронеслися Закарпаттям 12-13 червня, загалом завдали збитків на понад 60 мільйонів гривень. Такі попередні підрахунки, зробленими комісіями, що обстежували пошкоджені приватні дворогосподарства, соціальні об’єкти, лісовий фонд, об’єкти інфраструктури тощо.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Найбільше постраждали будинки приватного сектору (завдані збитки оцінюються на суму близько 37 мільйонів гривень), об’єкти інфраструктури (14,3 мільйони гривень), бюджетна сфера (8,2 мільйони гривень) та лісовий фонд (4,6 мільйонів гривень).

Чи багато ви знаєте таких людей, які б останню сорочку іншим віддали? Лікарів, які би поважали перш за все особистість людини і відчайдушно шукали навіть найменшого шансу їй допомогти. Безкорисно, самовіддано? На щастя, такі люди є. Не так багато, але тим вони й цінні. Хоча, звісно, можна помріяти, що було б, якби світ складався саме з таких. Чи, може, це суперечить законам природи? – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

zakarpatpost.net