Закарпатський геній-винахідник має змогу вчитись у США, але планує – в Україні

За перемогу організатори дають стипендію на навчання в Сполучених Штатах, але закарпатець мріє отримати освіту на Батьківщині.

На міжнародній олімпіаді геніїв у США переміг український школяр Валентин Фречка. Він придумав, як робити папір з опалого листя. Автора технології майбутнього, випускника звичайної сільської школи, тепер навперебій запрошують імениті закордонні університети. Але він вчитися планує в Києві, пише Сегодня.

У цій лабораторії сільської школи 11-класник Валентин Фречка рік розробляв технологію виготовлення паперу з опалого листя. Допомагала вчителька.

Помилялися, знову пробували, експериментували, поки не вивели ідеальну формулу.

Весь процес варіння, вирівнювання і відбілювання займає близько 8-ми годин.

За підрахунками дослідника: з тонни сировини вийде 60 упаковок паперу.

Технологію закарпатський 11-класник представив на Олімпіаді геніїв у Штатах. Учасники з’їхалися на змагання з шістдесяти семи країн світу.

Українські школярі представили унікальні технології. Серед них – замінник інсуліну, який заощадить тисячі гривень на лікування. І пристрій, який дозволить незрячим читати тексти в інтернеті. Однак серед сотень проектів судді вибрали саме розробку Валентина.

За перемогу організатори дають стипендію на навчання в Сполучених Штатах. Але закарпатець мріє отримати освіту на Батьківщині. Вибирає між Києво-Могилянською Академією та Національним університетом імені Шевченка. Уже в жовтні в Південній Кореї молодий винахідник представить свій проект міжнародним компаніям.

Як повідомлялося, троє українських школярів перемогли на конкурсі наукових розробок у Китаї. Українські учні привезли додому золоті медалі. Вони стали кращими на 38 конкурсі науково-технічних розробок Beijing Youth Science Creation Competition.

zakarpatpost.net