Стало відомо, коли і на скільки подорожчає алкоголь

У найближчі кілька місяців в Україні будуть підняті мінімальні ціни на алкоголь.

Як пише в матеріалі OBOZREVATEL, мінімальні ціни на алкоголь в Україні перераховували ще у вересні минулого року. Діючі ціни, впевнені в МЕРТ, застаріли і їх пора підвищувати.

Згідно з даними виробників алкоголю, якщо в минулому році рентабельність виробництва пляшки горілки 0,5 л була на рівні 3,75%, то зараз – всього 0,2%. У минулому році торгова націнка на пляшку, як заявляють учасники алкогольного ринку, становила 18,36 грн, зараз – 17,4 грн. У зв’язку з цим спільними зусиллями чиновники і профільні асоціації визначили нові мінімальні ціни.

Якщо зараз мінімальна ціна на пляшку горілки – 79,55 грн, то після перегляду вона складе вже 89,4 грн. В середньому горілка подорожчає на 12,4-19,6%, коньяк – на 6,6-9,5%, а вино – на 4,5-13,5%.

Доти, поки мінімальні ціни не відповідають реальним витратам, пояснюють в уряді, “тіньовий ринок” буде процвітати. Так, ціни на нелегальний алкоголь залишаються на рівні мінімальних, а тим, хто виробляє спиртні напої законно, доводиться їх підвищувати, щоб не працювати у збиток. Українці, обираючи між дешевою незаконною і дорожчию, але легальною горілкою, перевагу віддають першому варіанту. У ситуації, коли мінімальні ціни будуть відповідати економічно обґрунтованим, легальні виробники отримають можливість на рівних конкурувати з “сірим ринком”.

До слова, представники профільних асоціацій ідею підвищення цін підтримують. За їхніми оцінками, таке нововведення, з урахуванням зростання доходів, на попит істотно не вплине.

“Прийняття та реалізація проекту постанови забезпечить приведення розміру мінімальних цін на алкогольні напої у відповідність з нормами законодавства, зокрема Податкового кодексу, Закону “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”; захистить споживачів від контрафактної та сурогатної продукції і призведе до зменшення частки тіньової економіки”, – впевнені в МЕРТ.

zakarpatpost.net