Як закарпатський школяр обікрав заробітчанина

Коли в нього закінчилися чужі гроші, почав продавати поцуплене 

Василь (імена дійових осіб у матеріалі замінено) ріс із мамою, вітчимом та двома сестрами. Вчився хлопець непогано, навіть писав вірші. Утім грошей на реалізацію молодих амбітних планів не вистачало, тож усе частіше замислювався, де їх взяти, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

На той час він був одинадцятикласником Липовецької школи. Юнак вистежив, що мешканець  Залома перебуває за кордоном на сезонних роботах. Хлопець, проживаючи у досить бідній родині, хотів жити на широку ногу… але засобів для цього не мав. Тож він вирішив пограбувати заробітчанина, у якого, на його думку, матеріальних благ було й так достатньо. Частину поцупленого майна юному злодію навіть вдалося продати односельцям…. Та радість тривала  недовго.

Тієї ночі хлопець вибив скло на вхідних дверях і проник у будинок. Відкрив шафу, перекидав увесь одяг, шукаючи, що б прихватити з собою. Урешті-решт омріяні «скарби» удалося знайти. Василь радісно сховав до кишені 10000 російських рублів та 2000 гривень. Однак цього закарпатському «гайдамакові» здалося замало. Тому він подумки прийняв рішення, що забере ще й телевізійний цифровий приймач, електродриль, елекролобзик, обігрівач та інші електроприлади.

Вкрадене відніс додому і заховав. Перечекавши певний час, аби не «засвітитися», Василь потихеньку забув про пильність і купив собі мотоцикл, почав смакувати смачними наїдками…

Про злочин першими традиційно дізналися сусіди. Вони показали кумі потерпілого розбите вікно і через отвір у ньому – перекидані речі в хаті. Оскільки в помешканні Володимира Ігнатка завжди був порядок, жінка зрозуміла, що сталося щось погане, тож негайно зателефонувала власникові будинку, який на той час перебував за кордоном. Почувши лиху звістку, чоловік  за кілька днів був уже вдома і негайно звернувся з заявою до поліції.

Правоохоронці невдовзі вийшли на слід  юного злочинця. Коли закінчилися чужі гроші, він доволі спокійно почав продавати поцуплене добро по 100-200 гривень, розповідаючи знайомим «байки», що збуває нібито батькові речі. Отак і потрапив на гачок слідчих.  Не дарма ж кажуть, що немає нічого такого таємного, аби не стало явним.

Проте пояснювати свої дії Василь не захотів навіть у суді. Хоча його мати зазначила, що юнак вийшов з-під контролю через те, що в нього не склалися стосунки з вітчимом, однак раніше за сином схильності до крадіжок вона не помічала, тож щиро сподівається, що цей випадок був першим і останнім. Справа в тому, що коли хлопцеві було 8 років, жінка вийшла заміж вдруге. Співжиття з чужим чоловіком, вочевидь, вплинуло на психіку хлопця, особливо після народження в родині двох дівчат. Після цього Василь все частіше спілкувався з рідним батьком і все більше часу проводив у бабусі, а не вдома.

Разом з тим, знайомі поведінку Василя охарактеризували як посередню. На обліку поліції хлопець не перебував.

До того ж потерпілий щиро пошкодував злодія, тож єдине, що прагнув чоловік – це повернути власні речі та компенсувати збитки.

Враховуючи, що Василь на момент скоєння крадіжки був неповнолітнім, суд засудив його до дворічного умовного покарання, а матір хлопця зобов’язав сплатити 5400 гривень матеріальної шкоди.

Чи стане хлопець на шлях виправлення – покаже час, але хочеться вірити, що прикрий інцидент стане йому добрим уроком на майбутнє.

Марія УЖАНСЬКА, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net