Закарпатському генію-винахіднику Америка готова платити стипендію і кличе навчатись… і жоден український університет його не запросив

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» першою писала про випускника Сокирницької школи Валентина Фречку, який став відомим Україні завдяки тому, що винайшов папір із опалого листя.

Спочатку винахід закарпатського 16-річного генія гідно оцінили на олімпіаді в Тунісі. Він здобув не просто перемогу в непростому поєдинку, у якому брала участь найобдарованіша молодь 86 країн світу, а Золоту нагороду та Гран-прі. Потім юнак переміг на Міжнародній олімпіаді з екології у Кенії. І це далеко не перші успіхи нашого земляка.

А цими днями Валентин виборов золоту медаль Genius Olimpiad 2018.

Олімпіада  проходила на базі State University of New York at Oswego.

Нагадаємо, що з раннього дитинства хлопець був винахідником і вражав близьких тим, що робив речі, не притаманні його віку, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Зараз про Валентина говорить вся Україна, весть світ.

Далі – сюжет від 5 каналу.

Крім золотої нагороди на американській Genius Olympiad-2018, Валентин отримав спеціальну відзнаку – стипендію на навчання в університеті США

Він мріяв стати лікарем, а тепер вже точно знає, що вивчатиме генну інженерію. 17-річний Валентин Фречка вже має світове визнання, звання винахідника та юного генія. Старшокласник із Закарпаття – один із переможців “Олімпіади геніїв”, що відбулася в Сполучених Штатах Америки. Він винайшов технологію виготовлення паперу з опалого листя. Відкриття вразило світ, адже його можна використати для поліпшення екологічної ситуації на планеті. Наші журналісти бачили диво перевтілення листя на папір.

Після перемоги в американському престижному конкурсі у повсякденному житті юного винахідника із села Сокирниця Хустського району нічого не змінилося. Він паркує велосипед і поспішає привітатися із шкільними “батьками” – науковим керівником проекту та директором.

Хист до хімії і любов до природи у звичайного сільського хлопчика проявилися в 7-му класі – згадує вчителька екології та хімії. Відтоді наукою школяр почав займатися предметно. Минулий рік Валентин буквально прожив у школі. Лабораторія в хімічному класі стала епіцентром його світового винаходу.

Згадує: “Я щодня, майже кожен вечір приходив до школи. Я варив це листя, збирав купу зразків і всі ці зразки готував для аналізів, я намагався підібрати найбільш оптимальну технологію. Відповідно до цього, потрібно було багато часу, щоб провести тут”.

Валентин – фанат фантастичної епопеї про Гаррі Поттера – жартує: із заплющеними очима може повторити всі етапи своєї алхімії, де суміш з листя і гілочок перетворюється на папір.

Найважче з усієї технології було винайти метод відбілювання паперу, розповідає автор досягнення. Але Валентин із вчителем навчилися це робити. Папір, виготовлений за їхнім рецептом, підходить для пакування, з нього можна робити одноразовий посуд та екопакети, а ще –використовувати в дизайні. Всі ці переваги достойно оцінили на світовому конкурсі в Америці. Серед 1300 учасників закарпатський школяр здобув золоту медаль у дисципліні “Наука”.

“Мені приходить СМС, що наш Валік з Америки привезе “золото”… Емоції переповнюють, бо що таке Сокирниця, сільська школа, ніхто її не знає. В районі знали, але в державі таких шкіл багато є, і от такий сплеск цих емоцій, не можу передати словами”, – ділиться враженнями директор школи Володимир Мандзюк.

Окрім золотої нагороди на американській Genius Olympiad-2018 Валентин отримав спеціальну відзнаку, що передбачає додаткові призи, серед яких – стипендія на навчання в університеті США. Виш закарпатець ще не обрав, а от зі спеціальністю визначився. Це – генна інженерія. Наука, яка за словами талановитого українця, має ще багато “білих плям”.

“Наука у сфері біології, хімії – настільки безмежна, що її неможливо вивчити. Бо це життя, воно постійно міняється і має такий перебіг обставин, що ніколи не буває нудно”, – впевнений Фречка.

У промислових масштабах Валентин зможе випробувати свою технологію на одному з картонно-паперових підприємств Житомирщини уже в липні цього року.

zakarpatpost.net