Ужгороде, вчися! Як місто перетворити на центри йоги. ВрАжАюЧі ФоТо

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» потрапив у Львові на незабутнє феєричне дійство – щорічний фестиваль йога-культури, що відбувається вже втретє «Lviv Yoga Day-2018»

Чим же може зацікавити закарпатців подібне свято східної культури? Насправді багато чим. Передусім, воно є яскравим прикладом того, як залучати до міста туристів, адже вони протягом двох днів живуть у готелях Львова, харчуються в тамтешніх кафе та ресторанах, купують сувеніри, взагалі – залишають гроші.

Передусім почнемо з того, що таке йога. Про це читачам закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла сертифікований інструктор йоги з Ужгорода Альона Гондорчин.

«Це метод пізнання своєї істинної природи, а також спосіб життя на Землі – максимально екологічний і направлений на те, щоб принести користь іншим живим істотам, – наголосила вона. –  Йог – це людина, яка залишає після себе простір кращим, ніж він був. Основний інструмент йоги – махамудра (присутність, усвідомленість), неодмінно призводить до ясності та покращення всіх сфер життя людини. А в цілому, йога – це санскритське слово, яким називають різноманітні духовні практики. Всі вони направленні на управління психічним і фізичним функціонуванням людини з ціллю досягти свободи від обмежень обумовлених ілюзією навколишнього світу. І аж ніяк, йога не є фізкультурою, або акробатикою, як думає переважна більшість. Фізичні вправи – лиш маленька частина цього величного спадку мудрих предків».

Чим же унікальний сам фестиваль?

По-перше, тим, що він проходить не лише у місті Лева, але і в інших населених пунктах України у рамках Міжнародного дня йоги. Але чомусь саме у Львів їде стільки бажаючих відчути дух свободи і саморозвитку, дізнатися більше про духовні практики та здоровий спосіб життя.

Відбувається фестиваль на різних локаціях, але вражає, як проходить медитація перед ратушею. Там перекрито рух транспорту, встановлено сцену, розстелено килимки, на кожному з них можна знайти букет квітів і пляшку соєвого молока.

Це неабияк тішить, бо маленькі подарунки завжди  приємні будь для кого.

Люди там медитують серед трамвайних колій, на бруківці. Тому якщо таке можна з розмахом провести серед кам’яних будівель, то в нас серед казкової природи можна ще краще. Чого лише варті наші набережні.

Медитація масова і до неї долучилися сотні туристів, серед них найбільше молоді, але є й старші і навіть діти. Усі радісні, стрункі, на їхніх обличчях сяє посмішка. Також проходять концерти, майстер-класи з різних напрямків йоги від професійних тренерів з усієї України, музиканти виконують медитативну музику, можна скуштувати здорову їжу, а також відвідати лекції та семінари зі здорового способу життя й мислення, медитації, дієтології та краси.

І такі заходи свідчать про те, що львів’яни будь-яке свято вміють використати для того, аби до них приїхали гості, вміють створювати шоу і зробити будь-яку акцію цікавою, видовищною, феєричною.

І це, до речі, лише одна з сотень із сотень подій, які щодня проходять у Львові, адже вже в наступні вихідні там пройде масштабний фестиваль «Alfa Jazz Fest-2018».

Ми повинні вчитись від сусідів, але не бути, як вони, а бути набагато кращими.

zakarpatpost.net