Закарпатський дієтолог розповіла, як діти стають харчовими наркоманами, наскільки шкідлива консервація та чому не варто їсти павуків, мух та молюсків

А ще Альона НЕКРАХА назвала про продукт краси та молодості номер один

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування. Але далі розмов справа рідко коли заходить. Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Під час наших «Недільних бесід» вона розповіла про те, що їсти не бажано, які продукти є найбільш корисними, як подолати зайву вагу, як впливає на здоров’я фастфуд та багато іншого.

Альоно, закарпатцям про здорове харчування відомо переважно із поодиноких записів у Інтернеті та газетах, у яких поради здебільшого дають не фахівці, а експериментатори. У нас немає соціальних роликів, реклами правильного способу життя. Натомість на екранах телевізорів бачимо багато реклами ліків. Зміст такий: «Їжте все. Адже є чудодійна таблетка. Випивши її, ви знову будете здоровими». Як вважаєте,  це правильно?

Звісно, це неправильно. Але справді багато хто вважає, що прийде до дієтолога і він дасть дивовижну таблетку, випивши яку все буде добре. Без сумніву, це не так. Я завжди кажу, що найважча праця – це робота над собою. На жаль, універсального рецепта немає, диво-пігулки, від якої одразу зникне надлишкова вага – також.

Інше питання, клієнтів починає хвилювати, що вони будуть їсти, тобто, існує хибна думка, що у раціоні майже нічого не залишиться.  Насправді здорова їжа може бути смачною і різноманітною.

Які продукти ви вважаєте найбільш шкідливими?

Їх дуже багато. Передусім – загалом усі рафіновані продукти (борошно, цукор, олія), очищені, швидкого приготування. Коли приходить клієнт, я даю список, що саме потрібно виключити з раціону.

А які найбільш корисні у раціоні?

Ті, які містять велику кількість вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Насправді їх дуже багато, йдеться про те, що дає людині здоров’я. Це – овочі, фрукти, ягоди, листя салату.

Зайва вага – проблема багатьох закарпатців. Що можете сказати про традиційну місцеву кухню? Чи сприяє вона ожирінню. Чи здоровими є більшість закарпатських страв?

Хоч закарпатська кухня дуже смачна, ми виросли на цьому, але основою страв є червоне м’ясо – свинина, яка сама по собі не є здоровою і дуже жирна, а також багато смаженого. Без цього не обходяться місцеві свята. Проте таку їжу дійсно бажано вживати лише на свята, а не щодня. Принаймні потрібно хоча б замінювати шкідливі інгредієнти на більш корисні. Тобто, будь-яку страву можна зробити з дуже шкідливої дуже корисною, якщо постаратися і сильно захотіти.

Як відображається на шкірі швидке схуднення і що робити?

Швидке та неправильне схуднення завжди дуже негативно відображається на шкірі. Вона може стати надто сухою, тонкою, особливо якщо йдеться про моно-дієту. І, звісно, якщо в раціоні не вистачає вітамінів та мінералів, шкіра ще й обвисати може. Я взагалі – противник дієт,  виступаю за правильне харчування, як спосіб життя. Тобто, якщо людина все робить правильно, якщо в раціоні присутні й білки, й жири, і вуглеводи, проблем не буде. Але, знову ж таки, про чудодійні пігулки потрібно забути. Їх не існує! Схуднути швидко не є правильно. Усе повинно відбуватися поступово.

Що скажете про вегетаріанство? Адже традиційна медицина пропагує хибну думку, що білки містяться лише у м’ясі. А їх є ще більше у горіхах і зелені. Чим можна ще замінити м’ясні страви?

Я – не противник вегетаріанства, якщо до нього підходити розумно. Але сама завтра стати вегетаріанцем не зможу. Тобто, люди, які до цього йдуть, роблять це не протягом місяця, а роками, вивчають. Вони дуже добре знають, які продукти потрібно суміщати, аби поповнити нестачу того, що не отримують із м’ясом. А дехто відмовляється ще й від молока та яєць. Але насправді вони чудово знають, чим це все  можна замінити. Звісно, вони вживають бобові, у яких міститься дуже багато білка,  горіхи, насіння, а також спіруліну, яка є цінним джерелом корисних мікроелементів, білка та вітамінів.

Чим рекомендуєте замінювати молочні продукти, адже багато хто відмовляється і від них. І чи треба їх чимось замінювати?

Зараз взагалі до молочки виникають дуже серйозні претензії. Більшість – дуже низької якості, корови хворіють, а купуючи домашнє молоко на ринку, ми ніколи не знаємо, чи має та тварина щеплення і паспорт. Тож варто бути пильними. Я ніколи не купую молоко на стихійних ринках і ніколи не думала, що буду радити батькам купувати дітям суперпастеризовану продукцію, адже в ній хоч немає нічого корисного, але й немає нічого поганого.  Тому молоко краще  замінювати на кисломолочні продукти, маложирні. Вибір зараз дуже широкий. Це – і простокваша, і ряжанка, і кефіри, і йогурти, але без фруктових наповнювачів, і багато іншого.

Хліб та вироби з борошна. Чим їхнє вживання шкідливе?

Справа в тому, що зараз під час виготовлення хліба дехто навіть відбілює борошно засобами на основі хлорки. У очищеному борошні абсолютно нічого корисного немає. Натомість у хлібі маємо різні добавки, цукор. Хліб повинен бути цільнозернистим, бездріжджовим, з висівками. Лише такий продукт може приносити користь. А те, що ми їмо, білий хліб, забиває наш кишечник і не є корисним. Це – абсолютно безкорисний продукт, від якого людина лише набирає вагу. Це стосується не лише хліба, а всіх борошняних виробів: печива, булочок, пончиків. Хоч про це багато кому відомо, але все одно таку продукцію багато хто вживає.

Тим часом радує, що останнім часом відкриваються магазини, де можна купити і якісний хліб, і хлібці, і багато якісної їжі, навіть паску бездріжджову. Якщо ви не впевнені у виробникові , але маєте вільний час, найкраще вдома самому собі спекти хліб. Рецептами просто завалений Інтернет.

Є така дієта, під час якої рекомендують їсти все, але пити соду. Чи може вона бути ефективною?

Не знаю, хто це придумав. Це – жахливо. Так робити не можна. Багатьом хочеться швидкого результату, але див не трапляється. Ми можемо обманути себе та інших, але не свій організм. При швидких дієтах людина може справді інтенсивно скинути вагу, але щойно вона повернеться до звичного раціону, знову швидко набере її.

В ідеалі харчування має бути, як мінімум, триразовим: сніданок, обід, вечеря і можливо – два перекуси, збалансованим і містити достатню кількість клітковини. Існує правильна кількість овочів та фруктів, яку ми маємо вживати щоденно.

Харчування до і після занять спортом: ваші основні рекомендації.

Перед тренуваннями не можна голодати, інакше будемо спалювати не жир, а м’язову масу, про це говорять усі тренери, хоча в дієтологів із тренерами у поглядах на харчування є розбіжності. Страва повинна бути багата вуглеводами, наприклад, цільнозернова каша з фруктами чи горіхами. Тоді для занять буде достатньо сил та енергії.

А після тренування наїдатися не потрібно. Тут уже варто вживати білкові продукти, скажімо, випити склянку йогурту, або протеїновий коктейль.

Сучасні діти вживають багато солодощів. Чи шкідливі вони? Чи варто обмежувати дітей?

Дійсно це так. А ще діти багато вживають рафінованого цукру. Це – дуже страшно. Так само шкідливі газовані напої. Тому в нас зараз багато дітей мають зайву вагу. Раніше такого не було. Це відбувається через продукти. У мене з дитинства була схильність до повноти, тому, напевно, це й вплинуло на вибір професії. Я схудла на 26 кілограмів і зрозуміла, чим хочу займатися.

Тобто, кожен із нас повинен контролювати вагу. Але навіть ті продукти, які позиціонуються як здорові, такими не є. Бо насправді варто лише почитати інгредієнти, як виникає шокова реакція. Для прикладу, як може бути у складі здорового продукту цукор.  Або в батончиках, які рекламують, пальмове масло. Також маємо багато фастфудів, діти їдять багато борошняної продукції. Однозначно, з ними потрібно вміти говорити і домовлятися. Із ними потрібно розмовляти, розповідати їм про шкоду від певних продуктів, або дозволяти їсти їм це у мінімальних кількостях, бо їжа – це теж залежність, як при наркоманії. Спробувавши раз чіпси, арахіс смажений, соняшникове насіння в пакетах, їх захочеться вживати ще і ще. У них додають найстрашніше, що лише може бути – глутамат натрію, фактично підсилювач смаку, який спричиняє звикання, провокує ріст ракових клітин і викликає навіть у дітей сліпоту. Інший небезпечний компонент, що додають у всі ковбаси, сосиски, сардельки, аби придати їм гарний рожевий колір – нітрит натрію.  Тому обмежувати дітей варто, дбаючи про їхнє здоров’я.

А як стимулювати дітей правильно харчуватися?

Культура харчування закладається в нас із дитинства, тобто, так як годували мою маму, так вона годуватиме мене, а я – своїх дітей.

Тому, у першу чергу, батьки повинні подивитись на себе, що їдять вони. А якщо бачать, що в сина чи доньки є зайва вага, не провокуйте їх самі до нездорового харчування. Навпаки, вчіть їх, розповідайте їм про корисні продукти і про шкоду від тих, які  можуть нашкодити. Одній дівчинці мама говорила, що овочі дуже дорогі і не всім доступні. Тож дитина їла їх із задоволенням.

А ще – зі стравами можна експериментувати, готувати дітям різні запіканки, овочеві сальси та багато іншого.

Маю одну подругу, яка у всі страви додає овочі. І всі в неї в родині здорові і ні в кого немає проблем ні з вагою, ні з самопочуттям. У Інтернеті безліч цікавих і головне – смачних овочевих рецептів.

На Закарпатті прийнято об’їдатися на свята,  вживати алкоголь. Організм часто після такого стресу дає збій. Що робити?

Свято – це свято. Ми всі люди, усі живі і маємо дні народження, весілля, відзначаємо різні події. Закарпаття багате на застілля. Якщо вже не виходить себе якось обмежувати, особливо коли свят багато підряд, як взимку, то однозначно потрібно зробити якесь розвантаження для організму.  Але тут усе дуже індивідуально, бо одним розвантажувальні дні підходять, іншим – ні. Але дозу води, яку вживаємо, варто після свят збільшувати, виключити з меню гостре, солоне, копчене, смажене… як під час посту. Їх не дарма придумали, вони корисні для людини.

Починаються літні пікніки. Від чого варто відмовитись? Які страви можуть бути небезпечними?

Передусім від продуктів, які швидко псуються. Є такі, що псуються вже тоді, коли ми до лісу чи річки навіть доїхати не встигли. У першу чергу, це майонезні салати, різні тортики, вживання яких на природі загрожує дуже серйозними отруєннями, м’ясо, риба, тож шашлики краще везти з собою тоді, коли вони замариновані вдома. Добре мати з собою сумку-холодильник. У той же час найкраще запаковуватися овочами, фруктами, ягодами. Також на природі не варто захоплюватись смаженою їжею, що приготована на багатті. Вона не є корисною, особливо жирне і пересмажене м’ясо. Загалом з шашликами зі свинини потрібно бути дуже обережними.

Літнє меню має відрізнятися від зимового?

Звичайно взимку нам холодно і хочеться чогось більш жирного, багато хто набирає вагу. Також взимку немає в такій кількості, як влітку овочів, хоча їх обов’язково треба вживати. Тому я завжди пропоную робити заготовки – але не маринувати продукти, адже в консервації нічого корисного немає, а лише поєднання оцту, солі та цукру в банці, що дає в кишечнику потім ефект бомби сповільненої дії. Таке їсти можна в дуже мінімальній кількості. Овочі, ягоди та фрукти найкраще заморожувати. Не варіть варення! Не знищуйте корисні властивості продуктів! Не засипайте їх цукром! Просто складіть їх у морозильну камеру. Вони володітимуть такими ж якостями, як і свіжі. Таким чином потім можна насолоджуватися всю зиму і броколі, і цвітною капустою, заморожувати можна навіть запечені помідори, баклажани та перець. Практично всі овочі піддаються заморожуванню.  І вони дуже смачні. Таким чином на вашому столі завжди буде літо. Тому заготовляти продукти потрібно вже.

Багато хто з закарпатців на період відпусток  збирається за кордон. Що можете порекомендувати любителям екзотики? Чи потрібно налягати на заморські страви?

Однозначно, що ні. Ви вдома не впевнені, що подадуть у ресторані, а там – поготів. Крім того, є категорія продуктів, що відноситься до делікатесів, та не є при цьому корисною і деякі навіть є токсичними. Наприклад, молюски. Вони чистильники води і їх ні в якому разі  у великій кількості їсти не можна. Якщо ж говоримо про павуків та інших комах, то тут взагалі про вживання й мови не може бути. Особисто я б навіть не куштувала їх. Я – не ворог власному здоров’ю! Але кожна людина питання дегустації наїдків повинна вирішувати сама для себе особисто. Якщо вже дуже хочете спробувати, то обов’язково беріть із собою препарати, які швидко нейтралізують дію сумнівних продуктів.

Наскільки корисна чи небезпечна консервація, якою традиційно запасаються закарпатці з самого літа і яка зберігається не один рік? Чи втрачаються корисні властивості такої їжі?

У ній взагалі немає нічого корисного! Оцтом, сіллю та цукром усе вбивається.

Почався грибний сезон. Чимало написано про те, що гриби нагадують губку, яка здатна вбирати радіоактивні частинки. І все ж, чи можна і чи потрібно налягати на цей продукт?

Усе добре в міру. Білі гриби – це смачно, але їх не можна давати дітям в їжу до певного віку, існують протипоказання і для дорослих та їх має бути небагато, кількість повинна бути обмеженою. Але шампіньйони та вешенки (гливи) вживати можна сміливо. Лісові ж гриби потрібно добре розпізнавати, серед них багато отруйних.

Які очищаючі процедури для організму можете порадити закарпатцям?

Їх багато. Усе дуже індивідуально. Залежить від віку, ваги, фізичних навантажень, наявності чи відсутності ряду захворювань. Найкращою процедурою для очищення є вживання води і правильне харчування. Самих же процедур для глибокої очистки безліч, починаючи від детоксу, протигельмітної програми, очищення кишечника тощо. Це обговорюється з клієнтом. 80 відсотків захворювань зникають уже після того, як людина змінює раціон харчування. Результат видно вже через місяць. Якщо протягом року ви правильно харчуєтесь, п’єте достатню кількість води, гарантовано – себе не впізнаєте. Усе геніально просто.

А скільки води на добу потрібно випити? Чи є якісь правила вживання рідини?

Це – моя улюблена тема. Нюансів безліч. Ми з клієнтами вимірюємо РН, дивимося вона жива чи мертва, аналізуємо склад, аби зрозуміти придатна вона для вживання чи ні. Якщо враховувати, що ми втрачаємо від 1,5 до 2,5 літрів рідини на добу, індивідуально розраховуємо, скільки потрібно її споживати (від 30 до 50 мілілітрів на кілограм ваги). Але насправді коли людина починає налагоджувати харчовий режим, сама розуміє, скільки рідини їй потрібно. Скажімо, є день, коли я можу випити 1,5 літрів, а є коли мені потрібно 3-4 літри. Крім того, рекомендую проводити маленький експеримент і всі напої замінювати водою. Хоча треба враховувати й те, що закарпатці не можуть без кави, усі проблеми вирішують за чашкою цього напою. Тому дозволяю клієнтам залишати собі в раціоні дві чашки еспресо на добу. Але всю іншу рідину раджу замінити водою. Дуже швидко це відобразиться і на самопочутті, і на стані шкіри.

Щодо правил, то натщесерце вранці потрібно випити 1-2 склянки води. В ідеалі кожні 15-20 хвилин потрібно робити по декілька ковтків води. Пити одразу великими порціями не можна. Є нюанси з питтям до вживання, під час та після їжі. Тут теж усе індивідуально.  Але має значення, яку саме воду коли пити.

Назвіть головні міфи про дієти, які вам доводилося чути від пацієнтів.

Основний міф про чудотворні дієти. Але їх не існує.

Сьогодні часто жінки замість коштовностей просять близьких подарувати їм пароварку чи мультиварку. Наскільки корисна їжа, приготована в них?

Серед моїх знайомих таких жінок немає. Але тим не менше смажена їжа – це найбільш шкідливе з усього, що лише може бути у раціоні. Шкідливі транс жири не потрібні нікому. Вони забивають судини, підвищують рівень холестерину, сповільнюють обмін речовин, що призводить не лише до зайвої ваги, але й до різних захворювань. Але все це накопичується поступово і людина просто не помічає, як повільно себе вбиває. А тим часом навіть у немолодому віці можна бути здоровим і подорожувати, а не ходити кабінетами лікарів. Тому їжа, приготована в пароварці, мультиварці, запечена в духовці, підсмажена на воді, на сухій сковорідці є набагато кориснішою за смажену на олії.

Які продукти запобігають старінню і які навпаки його прискорюють?

Рафіновані продукти, цукор, біле борошно вищого ґатунку, дріжджі, оцет, трансжири, усі штучні добавки, фастфуд, напівфабрикати, усі замінники смаку та кольору пришвидшують старіння і викликають ряд недуг. Від чого ж молодіють – то безумовно від овочів, фруктів та ягід, оскільки в них міститься велика кількість антиоксидантів. Чим більш насичений колір рослини, тим вона корисніша. Наприклад, молоде броколі містить більше вітамінів, ніж старе, що уже темніше. Крім того, можна назвати горіхи, рибу, що містить омегу, цільнозернові каші, бобові та багато іншого. А ще –  авокадо – продукт номер один для краси і молодості та запорука гарної фігури. Добре, що його зараз достатньо в магазинах.

Чи обов’язковим є сніданок і який він повинен бути, на вашу думку?

Пропускати не можна ні сніданок, ні обід, ні вечерю. Сніданок взагалі сприяє працездатності і настрою на цілий день. Він є гарантією того, що увечері людина не накинеться на холодильник і не з’їсть усе, що там знайде. Особливо якщо не снідати і пити каву – це дуже шкідливо. Тим, хто не снідає, можу порадити не їсти після шести, тоді вранці вони точно будуть голодними.

Сніданок повинен бути ситним і корисним, має містити і білок, і правильний жир, і вуглеводи. Але об’їдатися теж не треба.

Комусь вранці подобаються кисломолочні продукти, комусь каша, комусь – яйця. Усе індивідуально.

Чи правда те, що сніданок треба з’їсти самому, обід розділити з другом, а вечерю віддати ворогу?

Скажу інакше. Снідайте, як король, обідайте, як принц і вечеряйте, як жебрак. Але від жодного прийму їжі не треба відмовлятися. Харчування має бути як мінімум триразовим. Але якщо вранці треба їсти ситно, на обід приймати найбільше їжі, то вечеря має бути розвантажувальною легкою.

Пам’ятайте, що вночі, хоч ми і спимо, але весь наш організм працює, тому «без палива» залишати його теж не варто.

А що їсте ви? Якою є ваша улюблена страва?

Я невибаглива у їжі, але стараюся, щоб її було небагато. Я спокійна тоді, коли знаю, що саме у мене в тарілці. Основна частина мого раціону – овочі. А от улюблена страва – це паста з пармезаном і овочева томатна сальса.

Розкажіть про себе. Чим займаєтесь у вільний час, що читаєте, куди подорожуєте, які маєте захоплення?

Відпочинок мені подобається активний. Маю багато друзів, хорошу компанію, разом проводимо час часто. Подорожі люблю до моря. Взагалі без нього не можу. Іще мені до снаги походи з палатками в гори, катання на велосипеді. Загалом обожнюю природу. Та найкращий відпочинок для мене там, де є вода.

На читання художньої літератури часу не маю, але багато читаю літератури фахової, з дієтології. Зараз читаю книгу знаменитого психолога Михайла Лобковського. Надзвичайно цікава.

Поділіться веселою історією з життя, яка запам’яталася найбільше.

Пригадується дитинство. Я була ще маленькою. Ми з батьками поверталися з природи. Біля готелю «Ужгород» зустріли бабусю і зупинилися з нею поговорити. А я зникла. Всі мене шукали. Ну… немає дитини. А там була клумба поруч із чорнобривцями. Тож я лягла між квіти і заснула, бо була втомленою.

Або прийшли ми з мамою в гості до тітки. Вона відчинила двері, а я жую жуйку. Тоді це було дефіцитом. Тож тітка спитала маму: «Свето, ти що їй жуйку купила?» Мама ж здивовано поцікавилась, звідки в мене та жуйка. А я відповіла: «На перилах сходів знайшла». Досі смішно пригадувати. Хтось приклеїв, а я – в рот.

Спасибі за розмову! Успіхів вам, процвітання, здоров’я та хорошого самопочуття.

Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net