Закарпатці про ужгородське білопере диво. ЕКСКЛЮЗИВ

Лебедина пара, що вивела пташенят стала улюбленицею ужгородців. Випадок є унікальним не те, що для Закарпаття, але й для України загалом. Кірпічка тепер – місце паломництва як місцевих, так і туристів.

Тож що думають ужгородці про наше білопере диво?

«Кірпічка – для мене також улюблене місце, адже я, перш за все, є орнітологом, тобто, моя перша біологічна спеціалізація – орнітологія і лише потім екологія. Чому тут поселилися птахи? Їм важливо, щоб була водойма і щоб були на ній зарості. Чому вони облюбували не Чорні озера – важко сказати. Тим не менше, Кірпічку вони полюбили. Я вже роки спостерігаю за гніздуванням різних видів… вони не сприймають сміття як щось загрозливе, тобто целофани, пластик їм шкодять, але вони цього не знають. Їм головне, щоб вони могли відкласти яйця і вивести потомство. І на Кірпічці саме це можна успішно зробити. Дуже приємно, що в цьому  році маємо перший виводок лебедів. Це – велика орнітологічна подія не тільки для нашого міста, але й для Закарпаття в цілому, адже в Ужгороді лебеді шипуни з’явилися лише в 90-х роках минулого століття, та лише тепер маємо перших лебедят. Загалом випадки гніздування лебедів у нашій області є поодинокими», – розповіла закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

У Інтернеті вражаючі фотографії журналіста закарпатської газети «НЕДІЛЯ» з лебедями також активно коментують користувачі.

«Така краса, проте наші люди не вміють цінувати те що мають… Неодноразово бачила як “деякі” з псами гуляли і пускали своїх підопічних на каченят і лебедів і сміялися…ми тут на державу жаліємся…Все починається з нас!», – написала одна з дописувачок.

«Але вже якийсь мужик поліз у воду розмахуючи руками на лебедів от як від таких осіб їх врятувати?» – зазначила інша.

Багато хто вказує й на те, що незважаючи на застороги активістів, встановлення інформаційних табличок, птахів все одно підгодовують хлібом, який є шкідливим для пернатих. Тому нагадаємо, що лебеді їдять їжу, яку знаходять у дикій природі, а не вироби з борошна. Кормити їх можна подрібненими овочами, зерновими.  Такі харчі підходять їм ідеально.

zakarpatpost.net