Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 27 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні до Ужгорода приїхав  Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

Дипломат прибув на Закарпаття для участі у відкритті Чеського дому в Ужгороді, яке відбудеться завтра на вулиці Льва Толстого, зустрічі з чеською громадою Закарпаття та знайомства з очільниками краю та обласного центру.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Сьогодні –  день рибалки. Святкують його далеко не всі наші земляки, але багатьом приємно, що про них пам’ятають. На Закарпатті риболовля досі є одним із поширених занять. Вудити рибу на наших карпатських річках – одне задоволення, тим більше, що риби достатньо, причому – різної.

В Ужгороді найчастіше рибалок можна побачити вздовж Ужа, на набережних, біля підвісного мосту, на Чорних озерах та на  Кірпічці. Там у кожного з них є своє уже насиджене місце. Дехто не зраджує звичці навіть у дощ, мороз та сніг.

Водяне полювання в  столиці Закарпаття актуальне у всі пори року.

Більше того, дехто з рибаків умудряється придумувати чудернацькі пристрої для того, аби заманити на гачок якомога більше підводних мешканців.

Старовинне кладовище на вулиці Капушанській в Ужгороді нині не є діючим, та все ж там кипить життя. Хоч це звучить і нелогічно, адже мова йде про місце для мертвих.

Проте  таке є не лише в фільмах жахів, але і в Ужгороді. Час від часу на цвинтарі можна побачити чоловіка, який сидить прямо на могилі і думає про вічне.

Таке враження, ніби він щойно виліз із гробу. Тим більше, що поводиться так, наче нещодавно прокинувся від тривалого кількарічного летаргічного сну.

Він хитається і ходить між гробами, наче зомбі. У нього нечіткі рухи і дивна поведінка.

Ті, хто буває тут рідко, одразу лякаються, бо думають, що то з-під землі виліз покійник. Але насправді то п’яний ужгородець, який час від часу йде на цвинтар розпивати спиртне.

Вчора, 26 червня, до поліції надійшло повідомлення про виявлення мертвою 32-річної мешканки села Великі Лучки Мукачівського району.

Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

На місце пригоди прибула  слідчо-оперативна група відділення поліції. У ході огляду тіла було виявлено тілесні ушкодження.

За результатами судово-медичної експертизи з’ясувалося, що смерть громадянки настала внаслідок отримання численних травм.

У ході слідчих дій, поліцейські встановили, що тілесні ушкодження потерпілій завдав її 29-річний рідний брат, який спільно з нею проживав.  Між ними виникла сварка, в ході якої чоловік взяв палицю та побив нею старшу сестру.

Чоловіка затримано. Наразі готуються матеріали про повідомлення йому про підозру у вчиненні вказаного злочину та обрання судом міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Неповнолітньому підозрюваному з Нижньої Апші, 14-річному хлопцю, слідчий суддя в Ужгороді продовжив термін перебування під вартою. Як інформує прес-служба Ужгородського міськрайонного суду, головний фігурант справи залишиться у СІЗО до 25 серпня.

Сьогодні до Дня Конституції України найвищу відзнаку облдержадміністрації отримав закарпатський геній Валентин Фречка – випускник школи с. Сокирниця Хустського району, котрий отримав золоту медаль на Олімпіаді у Нью-Йорку (США) за те, що винайшов спосіб виготовляти папір із опалого листя.

Нагадаємо, що закарпатська газета «НЕДІЛЯ» першою написала про унікального школяра.

Учора він зустрівся з ректором УжНУ Володимиром Смоланкою, який першим серед представників українських університетів запропонував йому стати студентом закарпатського вишу.

Оскільки головні закарпатські події відбуваються в Ужгороді, життя інших міст області залишається дещо поза увагою. Тому закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вирішила здійснити мандрівку у друге за величиною місто нашого краю і дізнатися, чим живуть мукачівці, що цікавого у них відбувається, які місця відвідують гості та які в них враження про колишню столицю трансільванського князівства.

Подорож до Мукачева почалася з пригод. Ми купили квитки не на той автобус. Однак нам поталанило – водій нас пошкодував. У спеку без кондиціонера у маршрутці було душно, але сидіння виявилися зручними, мандрівка тішила і приблизно за півгодини ми були у центрі Мукачева на вулиці  Ужгородській, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Через рік після початку веремій навколо нового українського закону про освіту Київ і Будапешт, схоже, досягли консенсусу.

За підсумками зустрічі 4-х міністрів з обох сторін був знайдений компромісний варіант – Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії про перехідний період у процесі введення нового закону про освіту.

Як зазначив міністр закордонних справ Павло Клімкін, перехідний період буде використаний для якісної підготовки до нової реформи. До того ж суперечлива 7-а стаття закону не поширюватиметься на приватні школи, а всі державні, де переважають представники нацменшин, отримають більше повноважень.

В Ужгороді на площі Петефі почали встановлювати нові ліхтарні стовпи.

Раніше два з’явилися у сквері, де була темна частина і освітлення ніколи не було.

Така тенденція радує, адже місто стане світлішим.

Ліхтарні стовпи невеликі, але гарні.

Крім того, на оновленій площі підсвітять фасади приміщень.

Як на Закарпатті проходять зйомки “Захара Беркута” та як спеціалісти з Голлівуду допомагають українцям зняти фільм, що зможе вийти у світовий прокат і вразити найвибагливішого глядача говорили з режисером Ахтемом Сеітаблаєвим у програмі “Час: Online” на “5 каналі“

– Співпрацюємо дуже добре. Продюсери інколи бувають на майданчику, але вони не втручаються у процес, тому що вони професіонали, і добре розуміють, що найкраща допомога – це не заважати. Для мого колеги, співрежисера Джона Вінна, це перший повний метр.

І, як мені здається, ми дуже тепло і професійно спілкуємося і співпрацюємо на майданчику. Для мене це також, певною мірою, перший досвід, коли так багато іноземних акторів у кадрі під час зйомок. Джон допомагає в спілкуванні, у наведенні “місточків” між акторами і, власне, мною. Тому моє відчуття, що в нас дуже теплі та професійні відносини на майданчику і поза ним.

Наш край завжди мав хороші демографічні показники. І в минулому та цьому році також.

Зокрема, як повідомили у ГУ статистики в Закарпатській області, торік у нас народилося 14552 дитини, з яких 9312 – у сільській місцевості та 5240 – у міських поселеннях. Майже кожна четверта породілля стала багатодітною мамою – в родинах яких 3 і більше дітей, 742 жінки народили четверту дитину, 386 – п’яту, 262 – шосту, 141 – сьому, 227 жінок – восьму і більше дітей.

Ужгород – місто грибів. У нас вони ростуть всюди. Щоправда, більшість із них є неїстівними. Але все одно такий розмаїтий рослинний світ свідчить про те, що в нас хороші екологічні умови. Й це неймовірно радує. Адже гриби можна не лише вживати в їжу, але й просто насолоджуватись від споглядання та фотографування цих унікальних рослин.

Чи гриб отруйний, досі сперечаються, але в  їжу його не вживають з двох причин – у міцени дуже маленький розмір, а м’якоть має різкий і неприємний хімічний запах.

Тож експериментувати нікому не радимо, бо з грибами потрібно бути дуже обережними.

Ще кажуть, що гриб наділений галюциногенними якостями. Проте перевіряти також не рекомендуємо.

Останнім часом Ужгород досить активно засаджується деревами. Проте значну частину з них ламають.

Дивно, чому? Кому заважають зелені насадження у той час, як ужгородці так гарячково відстоюють кожне дерево у місті, яке через вік хочуть зрізати.

Однак наші саджанці такі слабкі і малі, що деякі з них зламати їх може навіть невелика тваринка, не те, що вуличні вандали.

Для прикладу, у Львові висаджують масивні деревцята, висотою не кілька сантиметрів, а 2,5-3 метри. Вони вище людського зросту і мають уже міцний стовбур.

zakarpatpost.net