Як уберегти ужгородські саджанці від вандалів

Останнім часом Ужгород досить активно засаджується деревами. Проте значну частину з них ламають.

Дивно, чому? Кому заважають зелені насадження у той час, як ужгородці так гарячково відстоюють кожне дерево у місті, яке через вік хочуть зрізати.

Однак наші саджанці такі слабкі і малі, що деякі з них зламати їх може навіть невелика тваринка, не те, що вуличні вандали.

Для прикладу, у Львові висаджують масивні деревцята, висотою не кілька сантиметрів, а 2,5-3 метри. Вони вище людського зросту і мають уже міцний стовбур.

Так, як запевняють ботаніки, такі саджанці важче приживаються, ніж маленькі, але львів’яни дбають про те, аби вони зазеленіли і для цього біля кореня встановлюють спеціальні трубки-дренажі. Рослини регулярно поливають і захищають від нищення. Кожне дерево огороджено сімома якісними надійними стовпчиками. Самі саджанці до них підв’язані у кількох місцях – як біля кореня, так і вище. Зроблено це за допомогою натуральних льняних ниток, які не пошкоджують кору дерев. Крім того, кожне насадження дбайливо обкутане внизу спеціальною тканиною, а ґрунт довкола саджанців засипано корою.

Видно, що за деревами тут хороший догляд. Та й хіба можна так просто зламати таке велике насадження та ще й надійно підв’язане. Останнім часом у нас теж саджанці обгороджують спеціальними кілками. Тому в цьому плані нам дечому варто повчитись від сусідів, тим більше, що за досвідом далеко їхати не потрібно.

zakarpatpost.net