Карта хабарів України: де «послуги» найдорожче

За рік зросла як кількість випадків, так і суми – в середньому на 30%

В Україні, в порівнянні з минулим роком, зросла кількість хабарів. Якщо за 5 місяців минулого року було зареєстровано 1084 фактів хабарництва, то за такий же період нинішнього року силовики нарахували 1152 (в середньому вісім випадків в день). Такі дані Генеральної прокуратури. Суми хабарів теж зросли – за оцінками силовиків, на 20-40%. Апетити хабарників відрізняються в залежності від регіону. Хабарів більше, і вони крупніше в великих містах з високою діловою активністю (Київ, Харків, Дніпро), і в прикордонних регіонах (Луганська та Донецька області), пише Сегодня.

Силовики

Незважаючи на реформи, хабарників в своїх рядах виявляють всі силові відомства. Наприклад, в профільному департаменті нацполіціі “Сегодня” розповіли, що згідно з їхньою аналітикою, частіше за інших на вельми великих хабарах траплялися поліцейські Дніпропетровської, Київської та Миколаївської областей. Як правило, фігуранти таких кримінальних справ – слідчі, які за свої послуги по закриттю тяжких справ просять до 125 тис. грн.

“А, например, в Черновцах нечистые на руку правоохранители были рады и трем тысячам гривен за аналогичную “услугу”. По нашим данным, в западных, преимущественно приграничных, областях, наоборот, больше желающих подкупить силовиков. А вот в Донецкой и Луганской стражи закона часто сами “горят” на взятках”, — рассказали нам в Нацполиции.

Найчастіше в зведеннях фігурують суми 20-50 тис. грн.

Медики і військкомати

Речник департаменту захисту економіки Нацполіції Наталя Калиновська каже, що не рідкістю стали випадки, коли керівники великих обллікарні вимагають хабара навіть від тих, хто хоче влаштуватися медсестрою:

“Был случай, когда от соискательницы потребовали взятку в 1000 долларов”.

Після того як в Україні в 2014-му відновили призов на строкову службу і стартувала мобілізація, на хабарах стали частіше попадатися медики і співробітники військкоматів. Як виявилося, згідно з даними прокуратури, “за відкосити” від армії в великих областях хабарники встановлювали меншу таксу, через великий попит. Наприклад, в Одеській області за таку послугу брали близько $ 300, а в західних “такса” дотягувала до $ 1500.

Чиновники

У прокуратурі нам розповіли, що у нечистих на руку чиновників головний орієнтир для визначення суми “подяки” – 10-15% від місцевих цін на сотку землі. Але буває, що клерки беруть не грошима, а речами.

“В Виннице чиновник мэрии был задержан по подозрению в получении взятки не деньгами, а бойлером ценой 37 тысяч гривен”, — рассказали нам в полиции.

Нагрівач він взяв від фірми, яка перемогла в тендері на ремонт навчальних закладів.

22% українців толерантні до хабарів

В Україні за останні кілька років ситуація з корупцією продовжує залишатися непростою, навіть незважаючи на те, що з нею борються з десяток великих правоохоронних структур. Такий висновок в минулому році зробили експерти МВФ. Вони уточнили, що найменше в нашій країні корумповані західні області, а найбільше – столиця. При цьому експерти відзначають, що самі українці багато в чому заважають боротьбі з корупцією. Згідно зі звітом Transparency International, в минулому році 70% опитаних українців зізналися, що давали або брали “подяку”. А 22% опитаних і зовсім заявили, що толерантно ставляться до хабарів як до способу швидко вирішити проблемні питання. Тих, хто не сприймає корупцію, досить багато – 37%, але українців, які безпосередньо боролися з корупцією, мізерно мало – всього 2%.

zakarpatpost.net