Закарпатське село великих казанів мало колись перший на Закарпатті лікувальний заклад

Закарпатське село великих казанів мало колись перший на Закарпатті лікувальний заклад

Наш край продовжує приваблювати до себе гостей. Його дивовижні місцини зцілюють, надихають, зачаровують багатьох.

Допис про одну з найбільш унікальніших родзинок Закарпаття «Маловідома Україна» оприлюднила на своїй сторінці у соцмережі.

«Лумшори. Село великих казанів.

Село Перечинського району Закарпатської області хоч і невеликий населений пункт, але доволі поширений серед туристів, та й не дивно, бо подивитись тут справді є на що. У Лумшорах аж 5 водоспадів і усі вони розташовані на річці Туричці. Побачити і знайти їх дуже легко – дорога весь час іде паралельно до річки, а іноді і понад нею, тому водоспади можна буквально почути.

Проте основна мета відвідати це місце – славнозвісні Лумшорські чани – своєрідна сауна під відкритим небом. Об’єм такого чану – 1000 л, під ним горить вогонь, який нагріває спеціальну мінеральну воду до +40-45 градусів за Цельсієм. Такі процедури покращують роботу нервової системи та опорно-рухового апарату. Радять чергувати такі заходи з контрастними купаннями в гірській річці. За один раз в чан може поміститись близько семи людей», йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що високогірне село Лумшори зустрічає гостей надзвичайно мальовничою природою. Одразу з перших кілометрів ніби починається царство пралісу. Карпати там особливі. Свіжість – у кожному ковтку повітря.

Ще у 1600 році там було відкрито перший на Закарпатті лікувальний заклад, а з XVIII ст. вже на території населеного пункту діяв «Курорт Лумшори».

Сірководною водою лікували хворих із порушеннями опорно-рухового апарату. Заповзятливі місцеві князі й торговці помітили, що вода у селищі тече прямісінько зі скелі і що вона мінеральна – цим і скористалися для організації першого так званого курорту.

Тут були встановлені дерев’яні ванни. Холодну мінералку люди наливали в дерев’яні корита і кидали в них розжарені на вогні камені. Після цього стрибали у воду. Далі з’явилися чавунні. Після Першої світової війни чани загубилися. У 1970-му Володимир Ап’ярі відкопав один із них у лісі біля струмка, другий знаходиться у Віденському музеї. До цього дня в селі зберігається старовинний чан, в якому підігрівають цілющу воду.

Колись, за радянських часів, там можна було купатися безкоштовно. Після важкої фізичної праці на полях, люди навіть із сусідніх сіл приходили паритися в лумшорські чани. Бажаючі могли розвести самостійно вогонь, заповнити посудину водою і митися там скільки завгодно.

Розташовані Лумшори біля підніжжя гори Полонина Руна (Рівна), яка фактично є комплексом високогірних альпійських лугів, висота над рівнем моря яких сягає 1479 метрів, займає площу – 1100 гектарів, тягнеться на 15 км в довжину.

Зараз у селі постійно живе близько 70 мешканців, переважно літніх. Славляться Лумшори турбазами, готелями, зеленими садибами, і головне – мінеральною водою.

zakarpatpost.net