Прелюдія до львівської прем’єри від закарпатського митця

Проект відомого закарпатця відкрився в день допрем’єрного показу в Дзеркальному залі Львівської опери.

Роботи закарпатського митця Михайла Деяка стали своєрідними привідкритими дверима до нової постановки у Львівському національному академічному театрі опери та балету – прем’єри опери «Дон Жуан» Вольфганга Амадея Моцарта.

Проект Михайла Деяка «Генезиз» відкрився саме в день допрем’єрного показу в Дзеркальному залі Львівської опери, де абстрактна, відкрита до чисельних інтерпретацій, природа металевих скульптур цікаво поєдналась з класичним інтер’єром, характерними для якого є дзеркала та живопис із зображенням сцен з популярних вистав ХІХ століття.

Ви можете розгледіти в них якісь фігури (є простір для уяви), навіть прочитати сучасне цитування скульптур Георга Пінзеля. Вони можуть бути плащами, за якими ховається Дон Жуан, зіжмаканими любовними листами, які оживають постатями зраджених ним жінок, сміттям сучасного мегаполісу, в якому з’являється найвідоміший звабник світової літератури в постановці генерального директора-художнього керівника Львівського національного академічному театру опери та балету Василя Вовкуна.

Власне твори Михайла Деяка вже анонсують про сучасну естетику нової вистави.

Михайло Деяк народився в селі Золотарьово Хустського району. Навчався в Ужгородському коледжі мистецтв ім. А. Ерделі та Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури. Учасник чисельних виставок в Україні та за кордоном, автор більше десяти персональних.

Ще студентом його роботи потрапляли у приватні колекції, 7 творів свого часу були закуплені Міністерством культури. В 2013 році одна з робіт Михайла Деяка увійшла у список журналу «Forbes» серед десяти найдорожче проданих творів українських художників на відкритих торгах.

Михайло Деяк з творчою групою яка працювала над оперою Дон Жуан

На прес-конференції перед допрем’єрним показом опери «Дон Жуан», яка сусідила з відкриттям проекту «Генезиз», генеральний директор-художній керівник Львівського національного академічному театру опери та балету Василь Вовкун зазначив, що має честь слідкувати за творчістю Михайла Деяка ще з його студентських років і, є щасливим, що ця виставка створює відповідну атмосферу до нової вистави.

Антон Ковач

Привітати художника приїхав його старший колега-земляк Антон Ковач. Від себе автор сказав, що йому дуже цікавий цей простір, що він любить експериментувати й, не хоче обмежуватись стінами та бачить свої схожі роботи у вигляді паркових скульптур, наприклад, у Відні чи Нью-Йорку.

Анастасія КАНАРСЬКА, світлини авторки

основне фото – сайт Львівської опери

zakarpatpost.net