Ужгородські лебедині малята підросли. Погляньте, яка краса!

Ужгородські лебеді продовжують зачаровувати. Кірпічка, де живе граційна пара з чотирма пташенятами і надалі залишається місцем паломництва серед ужгородців. Зараз зробити селфі біля Кірпічки стало вже трендом у Інтернеті.

А закарпатська газета «НЕДІЛЯ» продовжує стежити за білоперою родиною. Малята ростуть надзвичайно швидко, зараз вони вже наполовину такі, як дорослі,  більші за качок, що плавають поруч. Малюки ще вкриті пухом, а не пір’ям,  проте стають усе більш схожими на батьків, за яких вони ще й сміливіші, частіше підпливають до берега, не бояться людей, хоча зазвичай тримаються біля батьків.

Цікаво поводиться батько-лебідь при наближенні собак. Він починає видавати каркаючо-гавкаючі голосні звуки, аби попередити самицю та лебедят про небезпеку. Може сміливо накинутись на кривдника, але зазвичай відпливає. Коли наближаються надто близько люди, зазвичай шипить, захищає рідних.

А от рибаки, яких на Кірпічці можна часто помітити, коли лебедине сімейство підпливає до берега їсти водорості, одразу витягають вудки, аби птахи не заплутались, не травмувалися. Вони чекають, коли пернаті наїдяться і відпливуть й лише так продовжують риболовлю. Іноді, коли трапеза у пернатих затягається, кажуть: «Ідіть собі вже думу, дайте нам рибу ловити». Проте не відганяють лебедів і розмовляють із ними лагідно.

Часто відвідувачі залишають птахам і зерно та овочі. Ласують ними й качки. Вони також сміливо ходять берегом прямо поруч із людьми. До пригощань тут звикли всі. Головне, аби не годували їх хлібом, бо такі харчі є небезпечними для пернатих і можуть зашкодити їхньому здоров’ю.

Зараз найбільше ужгородцям хочеться, аби коли лебедята підростуть, родина залишилася в Ужгороді й надалі, не полетіла кудись зимувати в інше місце. Чи це можливо, ми спитали в орнітолога, експерта-еколога ГО «Екосфера» Оксани СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

«Уже добре, що в цьому році лебедина пара не відлетіла. Для цих птахів важливо, щоб взимку водна поверхня не замерзала.  Якщо водне дзеркало не замерзає, вони можуть залишатися. Лебеді в озері знаходять усю поживу, яка їм потрібна. Враховуючи, що тут вони вивели діток, є вірогідність того, що можуть не полетіти потім у інше місце, якщо, звичайно, хтось не буде їм надокучати. Хоча тішить, що люди люблять їх і, хочеться вірити, що нам вдасться трішки «підтягнути» культуру й інших і що ця пара у нас залишиться», – розповіла вона у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Отже, сподіватимемось, що лебедина родина так і залишиться в місті, адже для багатьох вона вже давно стала символом Ужгорода, а зими на Закарпатті останнім часом м’які, що дозволяє птахам зимувати в наших кліматичних умовах.

zakarpatpost.net