Мати жінки, що продала дитину за 140 тисяч: «Я не знала, що вона затіває. Удавила б гадину»

29-річна Ольга Кравченко на четвертий день після пологів хотіла продати новонароджену доньку. За дитину просила 140 тис. грн. Жінку затримали 12 червня, коли отримала гроші за немовля від підставних покупців.Ольга мешкає з матір’юсела у селі Білозір’я Черкаського району, старшим братом і бабою. Має двох старших доньок — 6 і 8 років. Із їхнім батьком розійшлася 2014-го. Будинок Кравченків — у центрі села, огороджений невисоким дерев’яним парканом. На подвір’ї лежить біла цегла, накиданий у купу старий шифер і дошки, пише gazeta.ua.

— Я не хочу ні з ким спілкуватися, — із-за дверей кричить 49-річна Людмила Кравченко, мати Ольги. Жінка вбрана у легку світлу сукню. На ногах — білі туфлі на низькому каблуку. — Про те, що Оля здєлала, узнала від сільського голови й поліції. Приїхали до мене й сообщили. Я не знала, що вона затіває. Удавила б гадіну. Згадала, як до неї хтось дзвонив ці місяці. Але про що говорили — не знаю, вона виходила з хати.

Третю дитину Ольга Кравченко народжувала в пологовому будинку сусіднього села Червона Слобода. Дівчинка з’явилася на світ 8 червня вагою 2,8 кг. Що хоче продати немовля, жінка на початку вагітності розповіла знайомим. Ті повідомили в поліцію. З лютого готували спецоперацію.

— Олька непутьова. Під час вагітності ходила з цигаркою. З дому часто на гульки тікала. Бувало по кілька днів, а то й тижнів не було. Коли завагітніла втретє, мати їй пропонувала зробити аборт — не схотіла, — говорить 44-річна Ірина Куйбіда. Розмовляємо неподалік двору Кравченків. — Ольга живе на материні гроші. Сама толком ніде не працювала. Її колишній чоловік мешкає в сусідньому селі. Раніше сидів у тюрмі. Останнім часом за дітьми дбає. Возив їх у Черкаси гуляти, накупив одягу. В школу чистенькі ходять.

Родина Кравченків стоїть на обліку соціальної служби як малозабезпечена. Два роки тому сільська рада допомогла їм провести у двір воду. Газового опалення в будинку немає. Взимку топ­лять дровами.

— Усе тримається на плечах Люди. Працює санітаркою у психлікарні. Дома дбає за двома внуками, лежачою матір’ю і сином з інвалідністю. Він має затримку психічного розвитку, — розповідає мешканець села Іван Зімин, 75 років. — А Ольці нічого не треба. Після дев’ятого класу пішла на повара вчитися, але так і не закінчила. Пробувала в нашому магазині працювати. Через кілька днів покинула. Але дівчатка в неї хороші. Бувало, давав їм якесь яблуко чи цукерку. Скромно дякували і йшли. Виховані.

13 червня Придніпровський районний суд Черкас обрав для Ольги запобіжний захід — два місяці домашнього арешту.

— Я визнаю, що виновата. Каюсь, — каже Ольга Кравченко. Плаче й руками закриває обличчя. Просить, аби суддя заборонила журналістам знімати її на камеру. — Ми живемо бідно. Хотіла дітям одягу купити, велосипеди, зробити вдома ремонт.

Немовля перебуває під наглядом медиків обласної лікарні. Незабаром дівчинку мають перевести в дитячий будинок. Людмила Кравченко від неї відмовилася. Не має змоги утримувати, каже. Хоче оформити опікунство над старшими онуками.