Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Закарпаття останнім часом нарощує темпи торгівлі з Європою. Зокрема, з Німеччиною,  Австрією, Чехією та Італією. Наші підприємства у минулому році найчастіше отримували сировину з  Китаю, Німеччини, Італії, а купували речі, виготовлені з цієї сировини здебільшого в сусідніх країнах, а також в Німеччині та  Австрії.

Як повідомляє Головне управління статистики у Закарпатській області, закарпатці продають в ЄС на 95,8% товарів більше, ніж раніше і купують в Європі на 62,3% більше продукції.

Торгують  переважно машинами, обладнанням та механізмами, текстильними та полімерними матеріалами, виробами з деревини.

А от співпраця з країнами СНД істотно послабшала і становить в експорті та імпорті лише 0,5% та 0,6% відповідно.

Сьогодні кожен хоче мати біля себе хоча б частинку облагородженої території, де можна відпочити душею і тілом.

Звичайно, найкраще, коли людина живе у приватному секторі – там фантазіям є де розгорнутися, однак квартира – не перешкода. Можна облаштувати  ділянку і біля будинку і навіть створити оазу на балконі.

Про це у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ»  розповіла ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС.

Про це повідомила ужгородка Мирослава Копинець.

“Увага, волонтери, журналісти. На озері “Кірпічка”(біля острівка посередині озера) в цей час лебідь зачепився за якийсь крюк і не може виплисти, б”є крилами і кричить…

Пернатого визволили рятувальники.

Кажуть, що за тиждень до і тиждень після свята Івана Купала метелики стають ручними. Їх не просто можна зловити, а вони сідають на руки людям.

Фото таких ручних метеликів надіслала редакції постійна читачка із Ужгорода.

Їй вдалося сфотографувати цих дивних створінь на хвойному насадженні. Перед тим метелик протягом тривалого часу сидів у неї на руці. І така поведінка була не тільки в цього крилатого.

28 березня закарпатка, що мешкала у селі Вербовець Косівського району Івано-Франківської області молотком вбила свою 6-річну доньку. Вона нанесла їй кілька ударів по голові, від чого дитина померла на місці.

Як інформує ГУНП в Івано-Франківській області, злочин жінка скоїла на грунті психічних розладів. Як розповіла полісменам зловмисниця, скоїти злочин проти власної дитини їй наказали голоси в голові. Правоохоронців до будинку в день вбивства викликали сусіди. За скоєне закарпатка може опинитися у в’язниці на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Досудове розслідування у справі завершилося. Правоохоронці вимагають примусового лікування для закарпатки. Клопотання щодо застосування до фігурантки справи медичних заходів поліцейські направили до суду 21 червня.

Тридцять років ужгородських шукань і втрат

Майже все, що зараз є вартісного в Ужгороді, створено або примножено за доби соціалізму. Ну за одним-двома винятками. Але той соціалізм народові категорично не подобався. Він вважався рівністю у злиднях, що в’язала ініціативних людей по руках і ногах, якимось казенними, казарменим і взагалі звірячим. Тому як тільки це стало можливим, Ужгород заходився услід за цілою країною будувати соціалізм з людським обличчям. Обличчя вийшло нестрижене, заросле щетиною, з виряченими очима, запалими щоками, роз’юшеним носом, але ж не мавпяче. Навіть з людським обличчям соціалізм нам не сподобався. Може, ми були занадто витонченими естетами, але справді хотілося чогось елегантнішого, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Вбивство місцевої представниці ромів у Берегові, що на Закарпатті, сталося не на расовому ґрунті, а найімовірніше через з’ясування стосунків “між своїми”.

Про це заявив спікер Закарпатської ОДА Ярослав Галас, передає “Обозреватель“.

“Поки що в нас немає жодних підстав вважати, що це на расовому ґрунті. Неофіційно – 99%, що це розбірки між своїми. Вона йшла з одного табору в інший, але поки справа не розкрита, важко сказати точно. Є таке сподівання, що її швидко розкриють”, – сказав він.

Чиновник зауважив, що між представниками ромів часто бувають розбірки, іноді й “стінка на стінку” йдуть, і в цьому немає нічого дивного.

Одруження – це не просто угода між двома людьми, це – серйозна відповідальність на роки. Колись пов’язували долі вузами Гіменея на все життя, у сучасному світі – інколи на кілька днів, а інколи – років. Далеко не кожна пара проживає разом аж до смерті одного з подружжя.

Як повідомили у ГУ статистики в Закарпатській області, торік на Закарпатті було зареєстровано 7388 шлюбів та 2816 розлучень.

«Є таке поняття, як соціальні установки, куди входить і те, що нам нав’язують батьки (у тому числі звичаї, обряди), те, як вони раніше жили, – каже психолог Яна Рега. – Зараз дуже багато старих стереотипів уже втратили актуальність, суспільство змінюється, стає інакшим. І власне такі установки інколи збивають людину з дороги, яку вона для себе обрала. Через батьківський авторитет молодій людині часто важко опиратися тим речам, які нав’язують рідні і таким чином діти виконують волю батьків, а потім розуміють, що відбувається щось не так, усвідомлюють, що нещасливі в тих умовах, у яких опинилися. Їх не влаштовує новостворена родина, робота, те, де вони живуть через те, що послухали пораду батьків. Із такими питаннями до психологів звертаються дуже часто. І майже в кожній консультації ми пересвідчуємось, що присутня соціальна установка, нав’язані іншими ідеї. До мене особисто, якщо говорити про любовні речі, звертаються найчастіше тоді, коли або виникає бажання розлучитися або після втрати коханої людини, це може бути розставання, переїзд в інше місто. Тоді ми працюємо з відпусканням. Якщо вже такий момент настав, люди розійшлися, треба жити далі. Якщо ж виникають непорозуміння в родинах, чи між парою, стосунки зберегти можна. Ми над цим працюємо. Також, до речі, звертаються, коли не можуть знайти партнера. Тоді ми також з’ясовуємо, чому, що з людиною відбувається, чи вона взагалі готова до того, щоб зустріти своє кохання».

zakarpatpost.net