АНОНС. Чи знаєте ви, що їсте тістечка зі свининою та натираєте тіло трупними відходами

А під час посту чистите зуби м’ясною зубною пастою 

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Ви колись їли м’ясні солодкі тістечка? А свинину з цукром? Здавалося б, компоненти непоєднувані, але ж ні. Адже багато хто навіть не замислюючись ласував ними, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

Справа в тому, що зараз дуже багато десертів роблять із використанням желатину. Із нього жінки готують чимало смачних домашніх десертів, страви з нього користуються популярністю в кафе та ресторанах. Невинний компонент без смаку і запаху допомагає заклопотаним закарпатським господиням приготувати варення всього за 5 хвилин. Закарпатки потім їдять його під час посту і пригощають ним гостей.

Так, у нашому краї піст – справа свята. Традицій тут дотримується значна частина населення, особливо в селах. Але ж чи замислюються жінки над тим, що компоненти, з яких вони готують їжу, насправді є пісними? Адже зараз можна купити пісні майонези, пісне печиво, навіть пісний шоколад. Окремі з цих нібито дієтичних продуктів на вигляд дуже апетитні і при їх приготуванні використано желатин, який є одним з компонентів маргарину, який використовують у випічці замість масла.

Ніби нічого дивного, але ж популярна нині речовина не росте на деревах. Її виготовляють із тваринних відходів – кісток, шкіри, м’язів та сухожиль свиней, великої рогатої худоби та риби. Подрібнюючи їх, отримують колаген – той самий, завдяки якому коли кістки або м’ясо варять, при застиганні рідина з ними стає желеподібною. Згадайте хоча б популярний на Закарпатті холодець.

Речовину, подібну йому за властивостями почали використовувати в кулінарії ще кілька сотень років тому. До другої половини XIX століття желатин робили з осетрових риб.

Вперше у звичній для нас формі желатин виготовили у США в 1845 році. Для його виготовлення автор винаходу Пітер Купер використав шкіру свиней.

Що розповіла про желатин закарпатський дієтолог? Чим він небезпечний? У чому ще міститься? Чим його можна замінити?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 5 липня.

zakarpatpost.net