Закарпатський сексолог розповіла про лідерство і обмеження у сексі, коли варто отримати перший інтимний досвід та чи корисно утримуватися від близькості

Альона ГОНДОРЧИН: «Від замовчування проблеми вона не вирішується»

Говорити про секс  вголос хочуть далеко не всі, занадто, мовляв, особисте. Утім саме це питання у багатьох родинах призводить до руйнування стосунків: одні від близькості відмовляються зовсім,  а інші – шукають втіхи поза шлюбом. Як наслідок – стрес, розлучення, візити до психолога. Але набагато простіше завчасно звернутися до спеціаліста, який може дати дієві поради щодо того, як зробити інтимне життя приємним і яскравим, як отримувати і дарувати у ліжку іншій людині радість, як врешті-решт зберегти сім’ю. Отже, нинішнім гостем прес-центру газети «НЕДІЛЯ» є викладач йоги та жіночих практик, сексолог Альона ГОНДОРЧИН.

Альоно, зараз на Закарпатті розлучається чи не кожна друга-третя родина. Пояснення у багатьох випадках банальне – не зійшлися характером. Насправді ж наших земляків нерідко не влаштовує не лише темперамент  партнерів, але й одноманітне інтимне життя. Чи можуть притягатися один до одного люди з різним ступенем сексуальної енергетики?

Я не біоенергетик. Але можу сказати, що в партнерах ми бачимо або дзеркало, тобто, власне відображення і притягаємося до нього, бо він нам подібний, або повну протилежність собі, яка доповнює ті частини себе, які в нас не проявлені, тож за допомогою чужої людини ми отримуємо якості, яких не вистачає. І в якийсь момент, коли ми ці якості перебрали, розуміємо, що потреба в цій людині відпадає. Тоді лякаємося, бо думаємо, що любов пройшла. Насправді, тільки в цей період можна зрозуміти, що любов лише починається, або усвідомити, що потреби в тій людині і справді зовсім немає. Але чоловік повинен влаштовувати жінку за всіма параметрами: він і має бути турботливим, що є основним, і фізично сильним, аби за ним вона почувалася, як за кам’яною стіною, і лідером, щоб вона готова була за ним піти хоч на край світу. Він не мучить бути харизматичним, дуже гарним, мати почуття гумору. Це не має ніякого значення, якщо з його боку немає турботи, фізичної сили і лідерства. Так само якщо він є нашим дзеркалом, то через певний час ми себе в ньому вже побачили і так само замислюємося про те, що ж буде далі.  У біоенергетиці те, що ми думаємо, що це любов насправді є залипанням на сильнішу енергетику, коли є мужчина, який настільки сильний енергетичено, що ми летимо до нього, як метелик на світло… примчали і залипли, бо в собі енергетику не знайшли. Коли в жінці достатньо своєї внутрішньої сили, відносини вибудовуються по-іншому. Тоді вона вступає у стосунки не від потреби, а від того, що має що дати партнеру. Коли ж вона не має що дати чоловікові, то до порожнечі дуже тяжко прилипає щось. Якщо в її поле і потрапляє мужчина, то здебільшого аби переночувати.

Отже, жінка повинна працювати над собою. Якщо вона розумна і завжди наповнюється чимось новим, у будь-якому віці буде цікавою. Якщо цього немає, то зовні з собою можна робити абищо. Енергія, або харизма  має виходити зсередини.

Світ, як головний інженер, нам показує, що жінка – приймаюча, а мужчина – антена, який притягується на енергію, на сильну матку. Під час священного акту він, заходячи в неї, наповнюється  її енергією всередині і має силу й мотивацію на життя, щоб творити, щоб добувати для неї ресурси. Все, що всередині жінка віддає чоловікові і збрехати тут не можна. Це неможливо імітувати. Якщо він зайшов, а там – порожнеча, вона його не наповнить і він шукатиме далі потрібну енергію. Так побудовано світ, що ми даємо, а чоловік – приймає. Обмін повинен бути рівноцінним. Тож потім жінки і приходять розгублені, вважають себе жертвами і притягують усе одній ті ж ситуації, тобто,чоловіків, які й справді будуть їх лише використовувати. Але якщо вона хоче змін, то в першу чергу має це усвідомити.

У якому віці найкраще отримати перший сексуальний досвід?

Законодавство каже, що у 18. Сексологи кажуть, що у 12-13 років, коли починається статеве дозрівання хлопчиків і дівчат, діти готові до близькості. Але тільки фізично. Психологічно ми дорослішаємо пізніше. Тому в цьому питанні усе глибоко  індивідуально. Буває, що в дівчинки з 10 років місячні і в 12 років вона має дорослу конституцію. Тож напевно в неї статевий потяг виникне досить швидко. Тому однозначної відповіді на це питання не може бути. Відіграють свою роль і обставини, і психологічна зрілість, і інші чинники. До того ж, в Україні одні звичаї, на Сході -інші, а на Заході – ще інакші. Важливо, аби не було примусу й аби дитина, коли хтось хизується в класі, що вже спробував секс, не намагалася повторити чийсь досвід, або не відчувала себе меншовартісною. Дівчина має знати, що статевий досвід вона отримає тоді, коли це буде потрібно саме їй і не повинна когось копіювати. Це ж стосується і хлопчиків.

А як щодо обмежень у сексі. Кажуть, що це дозволяє краще реалізуватись у творчому плані. Людина думає про справу, а не про секс. А що скажете ви?

Жінки з чоловіками різні. Якщо мужчина не вміє оргазмувати без того, щоб відбулася еяколяція, тоді він втрачає життєві сили.  У нас для більшості чоловіків оргазм і еяколяція – це одне і те ж. На Сході навчаються цьому за допомогою вчителя із самого дитинства, точніше – із того часу, коли в хлопчиків починається статеве дозрівання. Без учителя, просто десь почитавши, що можна десь там натиснути, це робити ні в якому разі не можна, бо можна собі фізично нашкодити. Це – серйозне навчання. Але якщо є така мета, її можна осягнути.

Отже, якщо утримуватися – свідомий вибір чоловіка і йому це потрібно, скажімо, такий у нього духовний шлях, або він спортсмен, то це його право. Але якщо людина просто начиталася езотеричної літератури і починає ламати свою природу, то це погано. Йому насправді хочеться, та він думає, що може обхитрити природу. Потім це може мати серйозні наслідки.

Що ж стосується жінок, то вони не втрачають енергію під час сексу, а навпаки – її примножують. Тому відсутність сексу жінкам не йде на користь.

Чи впливає вага на сексуальність?

Так. Зайва вага викликає ряд порушень. Це також викликає дисбаланс у всьому: і гормональний, і психологічні проблеми. Адекватно себе сприймати як сексуальну жінку, коли є зайві кілограми, дуже важко. Людина в собі не впевнена і це дуже важливо.

Ви займаєтесь йога-практиками. Як це може вплинути на сексуальність?

Йога – це робота не тільки з фізичним тілом, але й із енергіями. А чим більше в нас енергії, тим більше в нас наснаги, бажання, натхнення… У  нас є сила… навіть із запасом. До того ж у нашій групі дуже сильний нахил саме на жіночу практику. А я є інструктором ще й інтимної гімнастики. Тож ми багато працюємо і в цьому напрямку, прокачуємо кров і лімфу, жінки стають більш еластичними, більш збудженими після занять. Але ця тема дуже широка і про неї можна дуже довго говорити.

Що скажете про здорове харчування?

Зараз дуже багато спекуляцій на цю тему. Я, пройшовши всі круги пекла з харчуванням, спробувавши і вегетаріанство, і веганство, і сироїдство, і купу всього, вважаю,що людина все це вигадує, бо не має здатності переварити ті чи інші продукти. Деколи соромно сказати, що в мене якась їжа не переварюється, а я вегетаріанець – звучить більш солідно. На духовність, як на мене, їсть людина м’ясо чи ні – не впливає. Можливо, ті люди більш етичні, але їжа нас не робить більш хорошими чи поганими. Утім харчування – справа індивідуальна. Жодної дієти, яка б підійшла абсолютно всім немає. Проте є ще таке поняття, як інтуїтивне харчування і ця теорія має право на життя.

Спасибі за розмову! Успіхів Вам, досягнення всіх поставлених цілей, сил та наснаги.

Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net