АНОНС. Ми не приїхали на Радванку 10 років тому! Тут завжди жили роми

Мирослав ГОРВАТ про вбивство рома у Львові, бідність у таборах, жебракування, і про те, як політики використовують ромів

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Останнім часом закарпатські роми відчули на собі хвилю агресії – це і спалення таборів, і побиття, і вбивство молодого хлопця. Постраждала навіть неповнолітня дитина. Власне проблема ксенофобії назрівала давно, але тільки  тепер про неї заговорили відкрито.

Що ж підштовхнуло закарпатських ромів шукати щастя в інших областях, чому вони зазнають утисків навіть вдома? Адже хоч поліція й не побачила у вбивстві в Берегові ромки міжетнічного підтексту, але факт залишається фактом: молоду 30-річну жінку хтось зарізав.

Невже національними меншинами маніпулює хтось із політиків? Адже ще недавно кипіли пристрасті довкола закарпатських угорців…

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з депутатом, правозахисником та представником ромської спільноти Мирославом ГОРВАТОМ.

– Пане Мирославе, як сприйняла ромська спільнота підпали таборів у Києві і Львові та вбивство молодого хлопця? Чи бояться люди кудись їхати? 

– Справді, останні події дуже засмутили всіх. Останні рік-два ромів не раз виганяли з їхніх помешкань. Це відбувалося не спонтанно, а цілеспрямовано – крок за кроком: у Києві, Одесі, Львові. Якщо говорити про вбивство 24-річного хлопця у Львові, це дуже насторожує. Чи може хтось захистити нас? Адже трагедія трапилася не на побутовому рівні, коли люди посварилися між собою або навіть побилися, це не випадкова смерть! Усе відбувалося організовано! Люди виїхали, увечері в масках увірвалися в табір, коли всі спали і різали всіх… навіть дитину. Хлопчик постраждав сильно, отримав декілька ножових поранень. Добре, що поліція оперативно відреагувала, затримала злочинців, їх судять. Думаю, один-двоє (як мінімум) точно повинні опинитися за ґратами. Це нас тримає і заспокоює.

– Але ж діяла молодь, фактично діти – школярі та студенти ліцеїв. Навряд чи самі вони додумалися б до такого. Скоріш за все, ними хтось керував. Як гадаєте? Можливо, це якісь політичні ігри?

– Можливо. Те, що виконавці були молодими, справді дозволяє припустити й таку версію. Влізати в політичні ігри ми б не хотіли, не хочеться, аби нас, ромів, хтось використовував у своїх передвиборчих політичних процесах, аби з якимись гаслами потім іти на вибори. Ми завжди були мирними людьми, ніколи не створювали особливих проблем у суспільстві. Якщо з ромами і є якась проблема – так це тільки соціальна: низький рівень життя, що притаманний ромським поселенням. От із цим треба боротися! Це питання слід вирішувати в першу чергу. Читаю новини в Інтернеті (коментарі, пости, деякі матеріали) й виникає відчуття, ніби основний ворог України – саме роми. Але ж в Україні триває війна, у нас економічна криза така, що люди не знають, як вижити, так хіба роми в цьому винні? Так, вони бідні, але це стосується не тільки ромів, але й інших громадян нашої країни. Якщо ж говорити про злочинців, ми їх не захищаємо. Ми не виправдовуємо тих, хто скоює правопорушення. Такого ще не було, щоб Горват захищав якогось злочинця. Краде, зловживає – посадіть його і все. Але не можна говорити, що крадуть лише роми. Це – проблема усього суспільства. Кажуть про зґвалтування. А скільки інші зґвалтували дівчат та жінок? Подивіться статистику – і тоді робіть висновки. Непокоять замовні матеріали. Проблема вся в тому, що ми відволікаємо увагу спільноти від економічних питань. Краще говорити, які роми погані і не думати, де взяти гроші, аби купити їсти та заплатити за комунальні послуги. Вимальовується така картинка: давайте дивитися, які погані угорці, які злочинці роми, і не думати про політичну складову інших проблем. Це – ненормально! І мені дуже шкода, що деякі журналісти (та й не тільки) вірять тому і підхоплюють цю тему. Якщо говорити про Ужгород, то тут роми вже більше ніж 300 років проживають, а на Закарпатті – близько 600. Тож ми є закарпатцями! Ми не знаємо іншої Батьківщини! Ми тут народились, тут народились наші батьки, діди та прадіди. Ми – громадяни України! Ми не приїхали на Радванку 10 років тому! Тут завжди жили роми.

А які головні проблеми спільноти? Де шукають і знаходять роботу роми? Чи їдуть на заробітки за кордон? Чи хтось їм допомагає? Як вирішити питання жебракування?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 13 липня.

zakarpatpost.net