Індекс окрошки: ціна на літні продукти за рік зросла на 23%

На дворі липень, нарешті потеплішало, а значить, час міняти гарячий червоний борщ на холодну першу страву, найкраще на окрошку.

Як підрахували спеціально для “Сегодня” аналітики Української аграрної конфедерації, за рік окрошка подорожчала на 23%.

Це більше, ніж в липні 2017-го, тоді зростання цін було на 18%. У грошах трилітрова каструля, якої вистачить на шістьох, літнього овочевого супу коштує майже 67 грн, пише Сегодня.

--1_41

Чому дорожче

Як роз’яснила нам аналітик УАК Неля Онищенко, за рік найбільше подорожчали яйця, ціна яких зросла на 89,7%. Якщо 2017-го десяток можна було купити за 12,7 грн, то тепер він коштує 24,1 грн. Основна причина – наші виробники почали експортувати яйця до ЄС, де їх вартість набагато вище, ніж в Україні, що вплинуло на рівень внутрішніх цін.

На другому місці зелена цибуля, вартість її за рік зросла на 78% – до 40 грн/кг. Маємо також річне подорожчання молочних продуктів – сметани (+27%) і кефіру (+24,4%). На зростання ціни молочки вплинуло збільшення витрат на корми для худоби, зниження виробництва молока, зростання доходів населення. На 21,7% піднялася ціна курятини, тепер за кг курячої тушки потрібно викласти 53-54 грн. Також на 14,7% подорожчала мінеральна вода, на 14,3% – кріп. Ціну трохи стримали огірки (-38%) і картопля (-23,5%).

Прогноз

За словами Онищенко, до кінця літа окрошка стане доступнішою – очікується традиційне зниження цін на овочі. Але у вартості кінцевого продукту вони становлять менше 10%, тому на ціну страви це вплине трохи – мінус 2-3 грн. А ось те, що становить в структурі витрат більшу частину – це кефір (34,2%), курятина (20%) і мінеральна вода (14,7%), в сумі майже 69%, навряд чи дешевшатиме. Те, що м’ясо і молоко навряд чи подешевшають, згоден і директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Але, за його прогнозом, не варто очікувати і їх подорожчання – попит на них влітку знижується, а терміни зберігання через спеку скорочуються.

 zakarpatpost.net