Чи знаєте ви, що їсте тістечка зі свининою та натираєте тіло трупними відходами

А під час посту чистите зуби м’ясною зубною пастою 

Ви колись їли м’ясні солодкі тістечка? А свинину з цукром? Здавалося б, компоненти непоєднувані, але ж ні. Адже багато хто навіть не замислюючись ласував ними, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Справа в тому, що зараз дуже багато десертів роблять із використанням желатину. Із нього жінки готують чимало смачних домашніх десертів, страви з нього користуються популярністю в кафе та ресторанах. Невинний компонент без смаку і запаху допомагає заклопотаним закарпатським господиням приготувати варення всього за 5 хвилин. Закарпатки потім їдять його під час посту і пригощають ним гостей.

Так, у нашому краї піст – справа свята. Традицій тут дотримується значна частина населення, особливо в селах. Але ж чи замислюються жінки над тим, що компоненти, з яких вони готують їжу, насправді є пісними? Адже зараз можна купити пісні майонези, пісне печиво, навіть пісний шоколад. Окремі з цих нібито дієтичних продуктів на вигляд дуже апетитні і при їх приготуванні використано желатин, який є одним з компонентів маргарину, який використовують у випічці замість масла.

Ніби нічого дивного, але ж популярна нині речовина не росте на деревах. Її виготовляють із тваринних відходів – кісток, шкіри, м’язів та сухожиль свиней, великої рогатої худоби та риби. Подрібнюючи їх, отримують колаген – той самий, завдяки якому коли кістки або м’ясо варять, при застиганні рідина з ними стає желеподібною. Згадайте хоча б популярний на Закарпатті холодець.

Речовину, подібну йому за властивостями почали використовувати в кулінарії ще кілька сотень років тому. До другої половини XIX століття желатин робили з осетрових риб.

Вперше у звичній для нас формі желатин виготовили у США в 1845 році. Для його виготовлення автор винаходу Пітер Купер використав шкіру свиней.

Саме через це у деяких країнах через релігійні міркування  желатин є забороненим.

У нас же його використовують при виробництві зефіру, мармеладу, цукерок, йогуртів, морозива, сиру, навіть звичайних жуйок та багатьох інших продуктів.

Але не тільки їх. Навіть ті, хто дотримується суворого посту і контролює те, що їсть, все одно вживає тваринну їжу. Адже желатин входить до складу зубних паст, а зуби чистять усі і лише дуже мало хто звертає увагу на складники. Та виробники при цьому з покупцями ще й хитрують. На більшості добре розрекламованих і популярних у нас зубних паст взагалі не вказано компоненти, з яких їх зроблено. Знайти можна склад лише на паперовій упаковці, яку вдома кожен поспішає викинути. Утім вивчати список інгредієнтів, що містяться в продукції, усе ж найкраще прямо в магазині. Але й тут хитрість…. Склад чомусь написано не добре знайомою нам українською мовою, а або англійською, або взагалі латинською. Тож як може вичитати та ще й зрозуміти щось розумне для себе старенька сільська бабуся?

Також желатин входить до складу мила та шампунів, багатьох миючих засобів, побутової хімії, навіть клею.

Крім того, завдяки колагену, що відповідає за пружність, молодість, еластичність, здатність до регенерації тканин, ця речовина широко використовується і в косметології – і не лише у виробництві кремів, але й масок для обличчя, волосся  та нігтів. Він же входить до складу оболонок багатьох ліків, а також  його приймають як окремий медикамент.  Сьогодні колаген п’ють у вигляді біодобавок або енергетичних напоїв для нарощування м’язової маси, приймають у вигляді ін’єкцій для розгладжування зморшок, втирають у тіло при хворобах суглобів та вивихах.

Хоча, з іншого боку, надмірна кількість в організмі гелатіну, що міститься в желатині, навіть за словами медиків, може викликати загострення багатьох хронічних захворювань, найчастіше – кишково-шлункових, оскільки компонент важко засвоюється в організмі, може викликати алергічні реакції, кропивницю, поганий запах із роту, тошноту і рвоту, підвищене серцебиття, пониження тиску.

Його також не рекомендують вживати в їжу дітям до двох років та тим, хто хворіє на діатез.

Але що робити, якщо так подобається надзвичайно популярне сьогодні желе?

Відповідь знає закарпатський дієтолог Альона НЕКРАХА.

«Альтернатива є. Одним з найкращих замінників желатину є рослинний компонент – агар-агар. Саме його нині ті, хто веде здоровий спосіб життя і дбає про правильне харчування, використовують в кулінарії. Агар отримують з червоних морських водоростей. За консистенцією агар виходить не такий, як желатин, а більш в’язкий і м’який. Але з його допомогою можна готувати і желе, і зефіри, і дуже багато різних здорових смаколиків. Існують і інші замінники, наприклад,  ксантанова камінь, гуар, червоні водорості, стручки ріжкового дерева. Сам по собі желатин – це трупні відходи. Цікаво, що жінки за таблетки кілагену дають шалені гроші. І не тільки в нас, але і в США та в Європі. Але сам препарат копійчаний, його можна купити за безцінь. Однак усе одно желатин краще замінювати агар-агаром. Так і здоровіше для всього організму, і дешевше. Загалом, якщо грамотно розподілити білкові продукти, можна досягти того ж ефекту, що і при вживанні желатину, людина почуватиметься добре, шкіра поверне собі свіжіть і пружність, матиме гарний вигляд», – наголосила вона.

Отже, желатин є досить шкідливою для здоров’я речовиною.  Однак навіть цукати (зварені в цукровому сиропі плоди), що як добавка входять до складу деяких дієтичних магазинних каш, оброблені колагеном. Тому кожному з нас корисно знати, що ми їмо і чим користуємось, аби вберегти свій організм від прихованої небезпеки.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net