Пішов із життя легендарний закарпатський хореограф

Про це повідомляє Закарпатський обласний осередок Національної хореографічної спілки.

«Шановні колеги та друзі ! Сьогодні вночі пішов з життя Народний артист України, почесний громадянин міста Ужгород Михайло Сусліков.

Співчуваємо рідним та близьким. Його життя нерозривно пов’язано з ансамблем «Юність Закарпаття». 1 січня 2018 року Михайлу Львовичу Суслікову виповнилося 96 років», – йдеться у повідомленні спілки.

Михайло Сусліков народився в 1922 році в місті Могилів-Подільський Вінницької області.

У 1939 році закінчив Київський хореографічний технікум. З 1939 року і до початку Великої Вітчизняної війни працював артистом балету в Київському театрі опери і балету імені Шевченка.

У 1945-1948 роках працював артистом балету в Запорізькому музично-драматичному театрі імені М.Щорса.

1948-1951 роки – артист балету Закарпатського народного хору, а з 1952 по 1955 рік – соліст балету Закарпатської обласної філармонії.

1955-1961 роки – художній керівник ансамблю танцю «Свалява».

З 1961 року став незмінним художнім керівником заслуженого самодіяльного ансамблю танцю “Юність Закарпаття”.

У 1967 році Михайло Сусліков нагороджений почесним званням «заслужений працівник культури». З 1980 року – заслужений артист.

З 1999 року – народний артист України.

Керівник «Бліцу», хореограф Олена Камінська з вдячністю згадує Михайла Львовича. Про це вона написала на своїй сторінці у соцмережі: «Перестало биться сердце Михаила Львовича Сусликова. Хочу сказать слова благодарности за всё: научил как работать, как жить, как дружить. Самое большое колличество воспитанников, которые создали свои коллективы!!!

Огромный репертуар танцев, которыми прославлял Украину, Закарпатье, Ужгород!!! Только со временем и создав свой коллектив поняла многое, что раньше казалось несправедливым или обидным. Простите за нервы, что на нас тратили, за неспокойные ночи после недопонимания, за неуёмную юношескую прыть и гоноровость.

Спасибо за кайф от выступления на сцене, за овации, за постановки, от которых слезы счастья , за дисциплину, за уважение к проффессии, за умение всегда держать себя в форме, за трудоспособность без нытья и жалоб, за любовь к танцу и к людям, которые этот танец создают.

Михаил Львович – целая эпоха , когда народный танец процветал и Батя всячески этому способствовал, создав ” Юность Закарпатья” с ее потрясающим репертуаром!

С Вами связаны лучшие годы становления как личности и танцора. Спасибо Вам за все! Пусть земля будет пухом… Соболезнования нам всем, потому что ушел ТАЛАНТ, ХОРЕОГРАФ, ПОСТАНОВЩИК, ТАНЦОР, РУКОВОЛИТЕЛЬ – очень важный и нужный для нас всех человек!»

Прощання з Народним артистом України Михайлом Сусліковим відбудеться в Будинку панахиди «Кальварія», у середу, 18 липня о 12.30.

zakarpatpost.net