Чому закарпатський шкідник подарілій так любить позувати. БОМБА-ФОТО!

Червонокнижні метелики злітаються на Закарпаття

Останнім часом закарпатці все частіше почали помічати дивовижно гарних великих метеликів із чорно білими крильцями, на яких вимальовуються сині та жовті плями.

Їх настільки багато,  що вони залюбки позують перед фотоапаратами. Не бояться від людей, часом можуть сідати навіть на руки.

Таку фотосесію влаштували журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» крилаті красені у Берегові.

Подалірій – рідкісна червонокнижна комаха. Крім України зустрічається в Африці, деяких країнах Європи, Азії та Північної Америки.

Метелик має міфічну назву. Саме так звали лікаря-терапевта, який зцілював  ахейських воїнів під Троєю. Існує легенда, що Подалірій, повертаючись з Троянської війни, пристав до Малоазійського берега, де довідався, що дочка місцевого правителя упала з даху і вже декілька днів лежить непритомна. Він знайшов дівчину, зробив їй кровопускання. У результаті хвора ожила, а вдячний батько віддав її лікареві в дружини.

У нас метелика ще називають балериною або парусником.

Крім того, що комаха гарна, вона є ще й шкідником, її гусінь залюбки ласує плодовими рослинами, особливо листям молодих дерев та саджанців.

Однак знищувати метеликів не можна, бо вони вважаються рідкісними. Тож зараз закарпатці мають змогу вдосталь намилуватися крилатими красенями. Шкода лише, що тривалість життя метеликів недовга.

zakarpatpost.net