Як закарпатські ґаздині проводять на кухні половину свого життя, загодовуючи чоловіків до смерті

Що насправді вбиває закарпатців?

Зараз у багатьох країнах Європи пропагується здорове харчування, рекламуються екологічно чиста натуральна продукція, рослинна їжа. У нас же звідусіль лунає реклама ліків, чудодійних таблеток, вакцин, які нібито зцілюють всі хвороби, а наші аптеки переповнені клієнтами, які довірливо купують те, що  їм пропонують з екранів телевізорів. Парадокс! Як у області, де стільки мінеральних джерел, термальних басейнів, де карпатська природа сама покликана лікувати душу й тіло, стільки хворих?

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала розібратись.

Чому хворіють закарпатці?

За офіційною статистикою, щодня на Закарпатті помирають в середньому від 30 до 40 людей, при цьому серед осіб працездатного віку 75 відсотків померлих – це чоловіки. Найпоширеніша причина смерті – серцево-судинні хвороби, від яких іде з життя близько 65 відсотків людей, на другому місці – новоутворення, тобто онкологічні хвороби (11%), на третьому – зовнішні причини, тобто аварії, утоплення, отруєння тощо (4,8%).

У чому ж причина? Що вбиває наших земляків?

Існує мудре китайське прислів’я, що ми є тим, що їмо. Справді, від того, чим людина харчується, в основному залежить її самопочуття. Це підтверджують навіть представники офіційної медицини, коли виписують пацієнтам хімічні вітаміни.

Дивно, чому б не запропонувати їм краще вживати натуральні – яблука, груші, виноград, сливи, полуницю, яфини, помідори, огірки, диню. Адже цими овочами, ягодами та фруктами багата закарпатська земля. Це навіть не привозні банани, ківі, авокадо, манго та інші екзоти. Та й у чому може бути більше корисних речовин, ніж у живій їжі. Хіба штучно зроблена таблетка може містити більше вітамінів, ніж самі продукти, із яких їх взято?

Нелогічно, правда?

Із іншого боку, чим багата закарпатська традиційна кухня? Жирною, смаженою борошняною їжею. Що ми вважаємо своїми національними стравами, чим пишаємось найбільше, що пропонуємо гостям? Шовдар, бограч, гурку, перкельт, лоці – гострі і жирні страви зі свинини. А чому після їхнього надмірного вживання стає так погано в шлунку? Чому нудить? Чому рука сама тягнеться за таблеткою, що пришвидшує перетравлювання їжі? Якби страви були здоровими, після їхнього споживання з’являвся б такий заряд енергії, що хотілося б літати. Але ж ні! Наївшись поживних м’ясних наїдків, хочеться, навпаки, полежати, розслабитись. Як наслідок – ожиріння.

Тож і не треба дивуватись, чому серед причин смертності у нас переважають серцево-судинні захворювання.

Такі страви закупорюють судини, а від цього виникають інсульти, інфаркти та інші суміжні хвороби.

Крім того, м’ясо через те, що надто важко перетравлюється, томувикликає передчасне старіння організму, який найбільше своїх ресурсів спрямовує на те, щоб «переварити» їжу, яка в нього потрапляє.

Щодо новоутворень, що займають друге місце за кількістю смертей у області, то їх часто наші медики списують на погану екологію. Але ж де в Україні чистіше повітря, ніж у нас? Тому вірогіднішою причиною є, як вважають  американські вчені, забруднення організму.

А від чого він стає «брудним».  Звісно ж, від того, що у нього потрапляє, тобто від їжі…

Закарпатський фастфуд

Що ще у нас люблять готувати? Кнедлики, гомбовці, кремзлики, голубці, кіфлики, шутемині, ланґоші, фанки, дереї та багато виробів із борошна.

Ця їжа також далека від здорової. Чому? Адже кажуть, що є три смертельні вороги людини: сіль, цукор і борошно. Про це відомо навіть дітям. Та все ж, закарпатське меню бідне на каші та салати і багате на вироби з борошна.

Наші ґаздині  проводять на кухні половину свого життя, загодовуючи чоловіків до смерті. У нас на свята ганьба не мати на столі кілька видів холодної закуски та три види основних гарячих страв, плюс тістечка – як бонус, причому хоч шістьох видів. Тільки так жінка може пишатися, що вона добра господиня, а її гості повинні  переїстися так, щоб насилу виносили з її оселі ноги. Наші жінки дійсно дуже гостинні, але така щедрість не має нічого спільного зі здоров’ям.

До того ж останнім часом у нас став надзвичайно популярним фастфуд. Ним харчується найбільше школярів. Їжа швидкого приготування справді практична, навіть смачна, але зовсім не корисна.

Та звідки про це знати дітям та підліткам, коли роз’яснювальну роботу з ними ніхто не проводить.  Тож на перервах вони жують чіпси, сухарики, смажену картоплю з пакетів, форнетті та запивають газованими напоями.

Вдома далеко не кожна мати розповідає їм про негативний влив на організм такої їжі.

А в школі недостатньо звертається увага на  роз’яснювальну роботу. Дивно, але в дітей починаючи з молодших класів і до кінця навчання є предмет «Основи здоров’я». Там із року в рік подається одна й та ж інформація про те, як реагувати під час надзвичайних ситуації, як вберегтися від удару блискавки, як надавати першу медичну допомогу тощо, але нічого не сказано про те, які продукти насправді становлять серйозну загрозу для їхнього здоров’я.

Навіть ті діти, які не купують фастфуд, адже в деяких селах поблизу його просто  немає де придбати, виймають із ранців мамині бутерброди з ковбасою чи котлетами і вважають це  правильною їжею. Ще б пак! Звідки їм знати про те, що набагато корисніше з’їсти яблуко чи грушу, коли вдома матері весь час стверджують: «Хочеш вирости великим? Значить, маєш їсти багато хліба і м’яса, бо лише вони дають силу!»

Тож немає чому дивуватися високій захворюваності нашого населення, адже від такого харчування організм просто не витримує навантаження і дає збої. А мінеральна вода, якою нас щедро нагородила природа, допомогти і вимити  всі зайві жири просто не може, адже її також потрібно пити в міру. До того ж традиційна медицина намагається лише ліквідувати наслідки захворювань, але не шукає їхню справжню причину.

Тому закарпатців здоровішими можуть зробити не більша кількість лікарень та «швидких», як заявляють чиновники, навіть не медична реформа та доступні ціни на ліки, а здорове харчування і активний спосіб життя.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net