Чому закарпатці бояться босоркані? Віримо в Бога, але… чортові служимо?

Закарпатці – люди особливі і цим пишаються. Та незважаючи на вдавану побожність наші земляки дуже забобонні і вірять у магію, прокльони, прокляття та темні сили.

Найпоширенішим забобоном червона нитка на руці немовляти, або на шиях домашніх тварин. «Оби не врекли», – кажуть літні жінки. Молодим мамам суворо наказують до хрестин нікому не показувати немовля, берегти, мовляв, від злого ока. Дітей  до року не стрижуть, щоб не відрізати їм шлях до щастя.

А ще в закарпатських селах жінки дуже бояться, що від їхніх корів босоркані відберуть молоко.

Як розповіла наша читачка з Тячівського району, її мама періодично набирає в півлітрову банку молока і йде з ним до церкви, аби захистити худобу.

«Вона несе його на молитву. Священик кладе в нього трохи попелу з кадила і молиться. Потім  це молоко треба дати випити корові, розділивши його на три порції. Дехто несе у храм сіно і вдома підпаливши, обдимлює хлів», – каже газеті «НЕДІЛЯ» жінка.

А ще закарпатці остерігаються, що відьма може підкинути під хату чорну ворону, мертву курку, ґудзики, глину, скручені нитки, ляльки вуду, засушену жабу. Існує думка, що якщо в чиємусь городі ворожка закопає зміїну шкіру, у хаті будуть постійні сварки.

Крім того, люди переконані, що якщо в родині народиться семеро дівчат підряд, то остання буде босорканьою.

Тим  не менше, закарпатці вірять і в добрих відьом, які лікують людей, допомагають родинам з’єднатися, а також самі не проти вдатися до певних магічних дій перед великими релігійними святами. Наприклад, на чистий четвер перед паскою всі члени сім’ї набирають у жменю трішки солі, складають у хустку і несуть святити у церкву. Цією сіллю потім і зцілюють хвороби, і присипають хату, щоб відігнати злі сили, і носять із собою для захисту від порчі, і присолюють їжу для недругів.

Дівчата ж не проти погадати на судженого перед зимовими святами. Загалом серед багатьох молодих закарпаток існує цілий культ заміжжя. Тому  деякі молодиці, аби добитися любові хлопця, на якого поклали око, не цураються навіть любовних приворотів.

zakarpatpost.net