Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Захисники Віктора Олефіра подали апеляцію на запобіжний захід. Про це наше видання повідомили в прес-службі Апеляційного суду Закарпатської області.

Судове засідання призначене на вівторок, 24 липня.

Нагадаємо, у понеділок Ужгородський міськрайонний суд обрав для екс-посадовця запобіжний захід – тримання під вартою до 11 вересня цього року. У захисників було 5 днів для подання апеляції.

Сьогодні ж на сайті президента України оприлюднено розпорядження, яким Віктора Олефіра звільнено з посади голови Перечинської РДА.

Один із найгарніших гірських піших маршрутів в українських Карпатах: гори Петрос, Говерла і Піп Іван (Чорна гора), займає 4-5 днів.

Потягом можна їхати до села Кваси, де є прекрасна пивоварня “Ципа” і мінеральне джерело Буркут.

Звідси стежка поведе вас вверх у напрямку Петроса, де маршрут добре промаркований, пише ВВС.Україна.

Сходження на цю гору займає другий день походу.

Підйом на Петрос затяжний і довгий, а спуск стрімкий. На маршруті зустрічається багато джерел із водою.

Уже більше тижня триває подача електронних заяв від абітурієнтів на вступ до Ужгородського національного університету. Станом на 15.00 20 липня вже подано 10 315 заяв абітурієнтів за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями підготовки.

Про це повідомив інформаційно-видавничий центр.

Наразі серед лідерів є факультет історії та міжнародних відносин (773 заяви), медичний та юридичний факультети.

За спеціальностями найбільше заяв подано на  медицину, лікувальну справу – 464, право – 351, більше 300 заяв  – на філологію, фармацію – 275,  туризм – 241, історію та археологію – 255.

Кажуть, ніби вже у передсмертній агонії, він намагався вимовити якесь слово на букву У. Мабуть, це було слово – Ужгород, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ціле своє життя Наполеон Бонапарт мав одну заповітну мрію: завоювати Унгвар і прилучити його до своєї імперії. Побувати йому тут вдалося тільки раз – на зорі туманної юності. Саме тут він уперше виголосив свій афоризм, який згодом широко розійшовся у народі: «Коли ти вперше у незнайомому місті, добре вивчи його: не виключено, що доведеться його брати».

Літо – пора не лише відпочинку, але й пошуку роботи чи підробітку. Отже, як повідомили у закарпатській спеціалізованій газеті «Робота та навчання» на період канікул роботодавці активно шукають студентів для тимчасової зайнятості. Платити їм готові близько 7 тисяч гривень. За таку ж суму на місяць шукають автомийників.

Назвали найкращі професії для закарпатської молоді
Пекарю та консультанту-продавцю зоомагазину пропонують 9 тисяч, кухарю – 10 тисяч, так само – будівельникам, торговим представникам, експедиторам, а от працівнику з утеплення будинків – 15 тисяч.

Найзатребуванішими серед роботодавців зараз є професії швачок, будівельників, продавців, кухарів, посудомийок, прибиральниць, офіціантів, доглядальниць за літніми людьми та нянечок для дітей.

Закарпатці – люди особливі і цим пишаються. Та незважаючи на вдавану побожність наші земляки дуже забобонні і вірять у магію, прокльони, прокляття та темні сили.

Найпоширенішим забобоном червона нитка на руці немовляти, або на шиях домашніх тварин. «Оби не врекли», – кажуть літні жінки. Молодим мамам суворо наказують до хрестин нікому не показувати немовля, берегти, мовляв, від злого ока. Дітей  до року не стрижуть, щоб не відрізати їм шлях до щастя.

А ще в закарпатських селах жінки дуже бояться, що від їхніх корів босоркані відберуть молоко.

Як розповіла наша читачка з Тячівського району, її мама періодично набирає в півлітрову банку молока і йде з ним до церкви, аби захистити худобу.

За даними газети «Закарпатські оголошення»,  закарпатці часто продають домашніх тварин, найчастіше – кіз та корів.

Зокрема, за молоду тільну корову просять 18 тисяч гривень. Козу можна купити за 1500 – 2500 гривень. Однак за англо-нубійську просять як за корову – 18 500.

Коней продають від 9 до 78 тисяч гривень.

Крім того, як інформують у газеті «Закарпатські оголошення», активно торгують курми, гусьми, качками, фазанами, перепілками, павичами, декоративними кроликами.

Із чого починати заняття спортом тим, хто вирішив тренуватися заради себе. Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів провідний тренер із Ужгорода, майстер спорту Федерації пауерліфтингу України, майстер спорту міжнародного класу ФЕДЕРАЦії AWPC, абсолютний чемпіон світу GPA з пауерліфтингу у віковій категорії OPEN, багаторазовий чемпіон УкраїниВадим ТИХОНОВ. 

Останнім часом закарпатці все більш активно обговорюють питання озеленення своїх міст. Особливо багато говориться про зелені насадження в Ужгороді.

Справді, у місті є певні проблеми, але чи все настільки погано? – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про це розповіла декан біологічного факультету УжНУ Ярослава ГАСИНЕЦЬ.

За словами Москаля, з вини Мінздоров’я на Закарпатті склалася критична ситуація з медпрепаратами для хворих із термінальною стадією хронічної хвороби нирок

  • Про  це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

У Закарпатській області є 18 хворих, які потребують замісної ниркової терапії методом перитонеального аналізу. Ці пацієнти не можуть жити без необхідних медичних препаратів, які закуповуються Міністерством охорони здоров’я на виконання бюджетної програми «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, а також за рахунок видатків обласного бюджету.

ЗА ЩО “ПОДРУЖКА” МОСКАЛЯ СУПРУН ПОХВАЛИЛА ЗАКАРПАТТЯ

– На сьогодні Закарпатська область отримала від Мінздоров’я розхідники для медпрепаратів тільки за 2016 рік, – заявляє Геннадій Москаль.

Ще грецькі лікарі Діоскорид та Пліній застосовували в медицині цю рослину. В середні віки знаменитий Парацельс часто рекомендував і не без успіху використовував звіробій, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Стародавні знахарі казали, що трава звіробою має велику силу й може зцілити від дев’яноста дев’яти хвороб. У народі існувало повір’я, що звіробій – це «зброя проти відьом і чортів», тому люди давали цій рослині різні імена: божа трава, божа милість, трава ісусових ран, іванове зілля, кров’яна трава, жорстке сіно, ранова трава, стокровиця, калмицький чай, божа крівця, заяча крівця, стокрівця, святоянське зілля, пожарниця тощо.

zakarpatpost.net