Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Встановлювати тих, хто запровадив схеми контрабанди лісу до країн ЄС, немає сенсу, оскільки вони давно відомі!

Так прокоментував Геннадій Москаль доручення прем’єр-міністра Володимира Гройсмана Держаудитслужбі, ДФС, Держгеокадастру та Національній поліції перевірити лісові господарства на предмет незаконної вирубки лісу та контрабанди кругляка до ЄС.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Ще в 2016р., щоб поставити край контрабанді українського лісу в Євросоюз, моїм розпорядженням по всіх залізничних станціях Закарпаття були зупинені 200 вагонів із кругляком, – наголосив Москаль.

Знак «Я люблю Ужгород» знову потрощили. Майже від перших днів, коли його встановили на площі Поштовій, він опинився в центрі уваги. Так, фотозона приваблює як ужгородців, так і туристів, біля неї завжди можна помітити людей різного віку із фотоапаратами та телефонами, але одночасно з цим її завжди пошкоджують.

І мова не лише про розбите серце міста, але й про літери.

Фотозона Ужгороду потрібна, її полюбили і біля неї фотографуються навіть без літери «Я», якої немає на місці вже кілька місяців та літери «У», яку виламали нещодавно і яка зараз валяється на клумбі.

Реальне життя в закарпатських селах 17–19 століть нескінченно далеке від ідеалізованих фольклорних постановок. Було все, і багатьом за це нічого не було.
Про сексуальні практики дітей і молоді в роботі 1906 року «Дитина в традиціях і віруваннях українського народу» розповів етнограф і фольклорист Марк Грушевський, брат Михайла Грушевського. Деякі з них знайомі. Інші здаються незвично сміливими для релігійного і цнотливого суспільства, яким зараз змальовують українське село минулих століть.

Батьки не брали участі у статевій освіті дітей. Необхідні навички вони формували самостійно. Дещо підказували власні інстинкти і спостереження за тваринами. Решті навчалися у старших товаришів, запитували у заміжніх сестер і одружених братів.

В етнографічній експедиції в Бережанах, Тернопільська область, Грушевський спостерігав, як пастухи 6-12 років цілими днями займалися онанізмом, не соромлячись одне одного. Це називалося «робити пиво», пише was.media

Першим досвідом міжстатевого контакту було секеляння. Діти роздягалися, навалювалися одне на одного і терлися. Молодші хлопчики і дівчатка терлися при всіх без сорому. Старші діти усамітнювалися. Дорослі соромили за терки, але гру не забороняли. Секелялися і підлітки: дівчата з дівчатами, хлопці з хлопцями та дівчата з хлопцями.

Журналісти газети «Неділя Закарпатські новини» спробували їх знайти

Про привиди в Ужгороді багато говорять, але чи хтось їх бачив – невідомо. Тож журналісти закарпатської газети «Неділя Закарпатські новини» вирушили на пошуки цих загадкових створінь.

Замкові примари

Про те, що Ужгородським замком ночами блукає Біла діва – мало хто не чув.

На запитання про потойбічні сили у замку музейні працівники тільки посміхалися, говорити щось конкретне ніхто не хотів. Тільки одна з хранительок давнини зазначила, що дехто з туристів зізнавався, що бачив білу тінь. Чия вона – пояснює знавець  таємниць минувшини, фольклорист Іван Хланта.

Про три найцікавіші місця Ужгорода у прес- центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів доктор історичних наук, професор, колишній проректор, а нині завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету, автор багатьох наукових, науково-популярних, навчальних і літературно-художніх видань Роман ОФІЦИНСЬКИЙ.

Найперше я б назвав Ужгородський замок, відтак – розташований поруч скансен, тобто музей просто неба, і нарешті – площу Народну із чеською архітектурою у стилі функціоналізму, що включає будівлю обласної влади, квартал Малий Галагов. Втім, вельми цікаві набережні, Горянська ротонда, жупанат, Кальварія, загалом усе місто. У когось пріоритети інакші. Як на мене, замок – один із найбільш насичених артефактами об’єкт. Скансен – це спроба відтворити Закарпаття нового часу в мініатюрі, пам’ятка дуже приваблива, створена у другій половині 1960-х років. Малий Галагов разом з головною адміністративною будівлею 1936 року унікальний як за архітектурними, так і за інженерними особливостями. Вкладено значні кошти і все до найменших деталей продумано. До того ж, зведено квартал на болоті, про яке нині ніщо не нагадує.

Відповідальність за майбутнє дитини, підкинутої рано вранці 11 липня на сходах приймального відділення пологового будинку Мукачівської центральної районної лікарні взяла на себе влада міста. Вчора на черговому засіданні виконавчого комітету Мукачівської міської ради розглянуто питання та прийняте рішення щодо реєстрації її народження та тимчасового влаштування. Малеча, життя якої розпочалося із зради найближчих людей, отримала право на другий шанс.

На розі вулиць Минайської – 8 Березня в Ужгороді з’явився люк – портал у інший вимір. Зовні він нічим не відрізняється від звичайного, на ньому є покришка, до речі, досить нова. Але наступивши на неї, можна легко провалитися у провалля.

Корпус, виготовлений із неякісного матеріалу хтось проломив, тож на ньому утворився отвір, що прогинається. Такі люки мають, звісно, свої переваги – кришки не металеві і їх не крадуть. Однак вони ненадійні, бо ламаються. Тому закликаємо ужгородців бути обережними, аби не травмуватися.

Трагедія сталася в селі Лазещина Рахівського району. Рятувальники отримали інформацію, що в русло річки впала трирічна дитина.

Дитина потонула. Пошуки тіла дитини тривали вчора, однак вони були безуспішними. Сьогодні рятувальники продовжили пошук тіла, – повідомили в ДСНС. Паралельно поліція вивчає обставини цього трагічного випадку.

У селі Кам’яниця на подвір’ї одного з туристичних комплексів рясно зацвіла магнолія. Хоч зараз кінець липня, а не травень, та унікальні рослини зачаровують масивними бутонами. Нагадаємо, що це не перший випадок другого цвітіння магнолій. У кінці червня на вулиці Вузькій в Ужгороді біля одного з приватних будинків також вдруге в цьому році розквітло плідне дерево.

А на початку липня на проспекті Свободи – яблуня. При цьому поруч із щойно розкритими бутонами можна було помітити урожай – маленькі яблучка, тобто одночасно на одній гілці були і плоди, і цвіт. При цьому яблуками дерево вкрите дуже рясно.

zakarpatpost.net