Коли завтра закарпатці зможуть побачити найтриваліше місячне затемнення сторіччя

У п’ятницю, 27 липня, українці разом із жителями з різних куточків світу зможуть спостерігати унікальне явище – найтриваліше місячне затемнення сторіччя. Воно триватиме майже 4 години, за цей час Місяць пройде через тінь Землі і отримає червоний відтінок, через це вчені нарекли прийдешнє затемнення “кривавим”.

Затемнення Місяця можна буде спостерігати з 22:30 27 липня до 00:14 28 липня за київським часом. Вчені також підкреслили той факт, що видимість і відтінок супутника Землі, який може варіюватися від цегляного до криваво-червоного, залежатимуть від місцеперебування очевидців. На каналі московського Державного астрономічного інституту імені П.К. Штернберга на YouTube буде запущена пряма онлайн-трансляція, старт якої запланований на 20:00 за київським часом, пише OBOZREVATEL.

Згідно з попередніми даними, астрономи очікують, що повне затемнення Місяця триватиме 1 годину 43 хвилини, в той час як часткове – 3 години 55 хвилин. Найдовшим затемнення стане тому, що Місяць буде проходити через темну область тіні Землі, названу Umbra. Саме Umbra надасть супутнику червонуватого блиску.

Вчені також звертають увагу і на той факт, що місячне затемнення 2018 року збігається з апогеєм Місяця – моментом, коли супутник досягає своєї найдальшої точки щодо планети. Тому повний Місяць здаватиметься найменшим у цьому році, і щоб пройти тінь Землі, йому знадобиться більше часу.

Спостерігати унікальне явище зможуть жителі Східної Африки, Центральної та Південної Азії. У Південній Америці, Західній Африці та Європі затемнення почнеться під час сходу Місяця, у Східній Азії та Австралії – під час заходу.

Тільки в режимі онлайн спостерігати затемнення Місяця зможуть жителі Північної Америки, в Україні найкраще “кривавий” Місяць буде видно у східних регіонах, але сам процес розпочнеться не раніше 22 години.

Як повідомлялося раніше, популярний на просторах YouTube американський пастор Пол Беглі назвав прийдешнє “криваве” затемнення Місяця провісником кінця світу. У своїх зверненнях проповідник навів цитати з Біблії, де також згадується кривавий Місяць.

 zakarpatpost.net