Як на Закарпатті рятують диких соколів

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» розповів  директор Національного природного парку «Синевир» Микола ДЕРБАК.

– Миколо Юрійовичу, діяльність НПП «Синевир» багатогранна як з екологічного, так і наукового напрямків. Ви таки єдиний національний природний парк в Україні, в якому нещодавно відкрито Реабілітаційний центр хижих птахів…

– Ми керувалися метою взяти під захист рідкісних представників орнітофауни, які перебували в неволі з порушенням закону. Спільно з Українським товариством охорони птахів домовилися спорудити такий центр. Він становить вольєрний комплекс з шести секторів. Цієї осені прийняли дванадцять соколів, вісім з яких уже випущено в дику природу на півдні України.

Чому центр хижих птахів? Річ у тім, що вони досить рідкісні. Нерідко цих пернатих намагаються переправити контрабандою у арабські країни, де за них багаті люди готові платити великі гроші. Але не так просто переправити птаха через митний контроль. Сучасне обладнання та прискіп-ливий контроль у аеропортах дозволяють попередити контра-банду. Звісно, птахи після таких страждань не завжди готові одразу повернутися у дику природу. Тож наш центр готовий прийняти на реабілітацію хижих птахів, щоб потім повернути їх до власного дому – у місця, які є природним середовищем їх існування.

zakarpatpost.net