Як закарпатці гадали по голубцях. Розкриваємо таємниці улюбленої страви

Без голубців не обходиться жодна закарпатська гостина. У нас цю страву подають на хрестини, дні народження, навіть на похорон.

За що ж так полюбили закарпатці голубці? Страва, до слова, не є суто нашою родзинкою. Її готують і в країнах Сходу, і в Європі, однак усюди голубці різні. Немає двох господинь, які б приготували одинакові голубці.

Популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ» вирішила дослідити історію однієї з найпоширеніших в Україні страв – голубців. Крім того, вашій увазі представляємо один із рецептів страви

Подали голубці – збирайтеся додому

Оскільки на Закарпатті багато кулінарних фестивалів, голубцями пригощають  охочих не лише вдома, але й на подібних заходах. При цьому розмаїття страви справді часто вражає.

Роблять голубці як маленькі, величиною, як палець, так і гігантські – на цілу долоню. Це вже кому як більше подобається.

Але далеко не всім відомо, чому голубці стали голубцями, принаймні у нас, адже угорською, приміром, назва страви перекладається,  як фарширована капуста.

Цікаво, що закарпатці  спочатку готували голубці виключно на весілля і вони символізували  пару голубів, а точніше – наречених, яким бажали любитися, як голуби. Згодом без голубців вже не обходилося жодне домашнє свято.

Тим більше, що  закарпатці  – люди надзвичайно гостинні і на застіллях часто стільки наїдків, що очі аж розбігаються. І тим не менше… досі  голубці – страва особлива. Вона –  не просто пригощання, а символ… знак того, що після них пора збиратися додому.

«Голубці подали, усі із-за столу встали»,- кажуть  місцеві.

Навіть перед заміжжям колись майбутня свекруха перевіряла, якою господинею буде дівчина, попросивши її накрутити голубців. Якщо виходили рівні, акуратні, маленькі  і смачні, жінка раділа – син не бідуватиме,  буде ситим і доглянутим. Це було навіть своєрідним ритуалом, гаданням на голубцях.

Картопляні голубці

Найчастіше для начинки закарпатські ґаздині  використовують рис, проте в деяких куточках нашого краю  голубці готують із кукурудзяною крупою, а  в деяких – із гречкою.

Пропонуємо вашій увазі незвичні картопляні голубці.

Вони трохи незвичні, але господині запевняють, що смачні.

Отже, беремо капусту, 400 грамів картоплі, 300 грамів грибів, цибулю ,моркву, томатну пасту, лавровий лист, кріп, сіль, олію.

Картоплю чистимо і варимо  до готовності у підсоленій воді, воду зливаємо, робимо  пюре. Гриби обсмажуємо з цибулею і морквою, натертими на терці до золотистого кольору, додаємо в картопляне пюре, добре перемішуємо. Беремо капусту і формуємо голубці.

Після цього обсмажуємо їх із двох боків на сковорідці. Відтак складаємо у каструлю, в якій варилася капуста, додаємо томатну пасту, солимо  і заливаємо водою так, щоб вона їх трохи прикрила. Посипаємо кропом, додаємо лавровий лист, накриваємо кришкою і варимо хвилин 20-25.

zakarpatpost.net