Коли буде в Ужгороді свято вужів. ВІДЕО

Ужгород – місто вужів. У доброму значенні слова.

Як назва річки, що протікає через столицю Закарпаття, так і самого міста пов’язана з цими плазунами. Колись наші предки годували дітей із однієї з ними тарілки і утримували вдома цих лускатих замість кішок.

Нині ситуація дещо змінилася. Їх плутають зі зміями. Їх бояться. Навіть вбивають.

А от у Італії щороку проводять фестиваль змій. На очах багатолюдного натовпу вони обвивають статую захисника від болю в зубах і від укусів змій Сан Доменіко ді Сора, святого покровителя міста Кокулло, де й проходить видовищна подія. Вважається, що фестиваль навіть давніший за християнство.

Отож напередодні свята місцеві мешканці ловлять змій. Тримають їх у глиняних горщиках. В день фестивалю їх з гордістю демонструють публіці. Потім опівдні починається процесія: четверо людей несуть статую Сан Доменіко з церкви, а учасники фестивалю поміщають на неї своїх змій. Після ходи, змій розбирають і відпускають в дику природу до наступного року.

Можливо, в Ужгороді теж було б доречно започаткувати подібне свято. У нас же є маса фестивалів та ярмарків, але жоден із них не проводиться на честь тварин. А вужі мають безпосереднє відношення до столиці Закарпаття та й їх у місті справді багато.

Та й міні-скульптуру плазуну теж варто встановити, адже з-поміж десятків цікавих маленьких пам’ятників  у нас досі немає скульптури вужу.

Якщо б вона була оригінальною, туристам такий креатив дуже б сподобався. Та й самі ужгородці охоче б влаштували біля залізної змії фотосесії.

Адже в нас часто ставлять скульптури персонавам, які мають опосередкований стосунок до міста, а от тварині, яка дійсно має прямее відношення до Ужгорода памятника чомусь немає.

Подивіться, як на честь вужів фестивалять в Італії

zakarpatpost.net