На Закарпатті активно встановлюють сонячні батареї

На Ужгородщині є ціле поле сонячних батарей. Така енергія набагато екологічно безпечніша за міні-ГЕСи, із якими закарпатці активно борються.

Видовище дійсно вражає – безмежна ділянка застелена сонячними батареями, які простягаються на сотні метрів.

Займає територія площу 5 ,73 га.

Цікаво, що першу сонячну електростанцію на території Закарпатті у селі Ратівці Ужгородського району було запущено в дію у 2012 році. Аналітики Macquarie Research вважають, що сонячна енергетика розвиватиметься в Україні інтенсивніше, ніж у таких країнах як Болгарія, Словаччина, Чехія, Австрія, Португалія, Голландія, Швейцарія, Швеція і Данія.

Як повідомляє управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності, використання сонячних панелей стрімко набирає популярності серед населення. У II кварталі ц.р. ще 1107 родин перейшли на електроенергію з енергії сонця, що вдвічі більше, ніж у I кварталі цього року.

Загалом, вже 4660 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі загальною потужністю майже 90 МВт станом на кінець I півріччя 2018 року.

Інвестиції склали близько 88 млн євро.

«Така активність населення приємно вражає і доводить, що у червні 2015 р. ми запровадили ефективний стимул – привязаний до курсу євро «зелений» тариф для приватних СЕС потужністю до 30 кВт», – пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Лідерами за кількістю встановлених приватних СЕС є такі області, як Київська, Дніпропетровська та Тернопільська.

Окрім очевидних переваг СЕС для населення, сонячні станції приватних домогосподарств є чудовим прикладом розподіленої генерації, що позитивно впливає на збалансовану роботу енергосистеми.

Також, високий попит домогосподарств на сонячні панелі стимулює бізнес до встановлення вітчизняних виробничих потужностей у цій сфері.

zakarpatpost.net