Смітник пахне літом: ТОП-7 речей, які закарпатцям варто запозичити у британців

Українська журналістка Ольга Доманська розповіла про 7 речей, які, на її думку, варто запозичити українцям у британців. Список опублікувала на своїй сторінці у Facebook.

Захист природи

“Кожна качечка чи лебідь маркована і порахована. Кожне дерево росте там, де й 100 років тому. Про це пишуть в казках, розповідають ще в дитсадку. Влаштовують фотовиставки і знімають документалки з селебрітіз”, пише gazeta.ua.

На Закарпатті сказав місцевому діду, що я Вова з Москви. Він приніс самогон, сало, хліб і напоїв мене до ризоприкладства. Розповідь росіянина про Україну

Початкові школи

“Школи державні і безкоштовні. Так, теж 30 дітей у класі. Нульовий клас з 5 років обов’язковий. Кожного спершу вчать писати ім’я. Пишуть на пластикових дощечках маркерами, плюс зошити і планшети. Ніяких підручників додому не носять. Дають можливість “пишатися собою” – записують успіхи і хвалять при всьому класі. Гладять по головах, обіймають дітей, наліплюють пластир при пораненнях (так, у них нема в штаті медсестри).

Конфлікти, які є в школі – вирішує школа, батьків ніхто до відповідальності не притягує. Кожного ранку директор стоїть при вході, вітається з батьками. В кінці дня – прощається з дітьми”.

Лікарі загальної практики

“GP – аналог “сімейних” лікарів. Вони завжди звіряються з протоколом. При мені відкривали, читали. Практично не виписують антибіотиків. Навіть якщо 2 тижні грип і застуда. Зате всі вакцини доступні. В підході до пацієнта: не лякають, розповідають, можуть надрукувати інформацію і дати почитати додому. Прийом 10-15 хв”.

Питання забудови – neighborhood planning

“В Україні я живу в Вишгороді, це передмістя Києва. А тут в десь симетричному передмісті Лондона. І чомусь ці парадоксальні люди не будують висотки. А питання найменшої забудови вирішують сусідським плануванням. Кінґстон оточений зеленими парками, полями. Бо так захотіли сусіди”.

Про песиків

“За ними дуже прибирають. Не прибереш раз, другий – сусіди розкажуть, буде штраф. Скрізь в парках смітники, не окремі і не спеціальні, а загальні для всього сміття, включно з псячим”.

Органічне сміття

“Таке сміття легко сортувати в окреме відро. Міська рада видає ці відра безкоштовно. А ось пакет зі спеціального пластику, що розкладається, треба купити самому. 20 пакетів коштує як одна кава. Сміттєвоз, і вулиця, і смітник — пахнуть літом”.

Доступний і соціальний спорт

“Абонементи в спортклуби доступні пенсіонерам. Абонемент на місяць коштує, як обід на двох в середньому ресторані, чи як одна жіноча стрижка. Бо спорт – це про здоров’я, і не тільки фізичне”.

zakarpatpost.net