Як закарпатцям створити рослинний рай біля свого будинку

Сніжана БОЙКАС розповіла про дизайн фруктових садів, лугоші, штучні озера, водоспади та моду на малі декоративні городи

Зараз ландшафтний дизайн настільки став популярним, що закарпатці активно цікавляться, як найкраще облагородити територію. Бажаючих створити біля будинку маленький рай усе більше. І це природно. Кожен з нас прагне відчути поруч із собою частку живої природи і насолоджуватись красою.

Тож на численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Під час наших «Недільних бесід» цього разу ми говорили про виноградники, дизайн фруктових садів, декоративну обрізку кущів, штучні водойми та багато іншого.

Сніжано, чи є такі рослини, які бажано не використовувати при озелененні?

Дивлячись, про яку територію йде мова. Наприклад, для маленької – великі не підходять. Велети – для великих ділянок, що займають гектари. Тобто, треба звертати увагу на сорт рослини, якою висоти вона буде сягати.

Також біля будинків небажано садити дуби, які кореневою системою можуть зруйнувати фундамент, або горіхи, під якими взагалі нічого не хоче рости. Берези також не варто висаджувати, у них дуже розгалужені корені. Ці дерева підійдуть для великого саду, або якщо ділянка прилягає до лісу.

Якщо хочеться зробити ландшафтний дизайн у саду, де є якість дерева. Що робити з ними і взагалі чи можна навести красу на ділянці з фруктовими насадженнями?

Зараз ми саме будемо працювати над такою ділянкою. У більшості людей перед входом у будинок розташовані гарні клумби. А там – карликові фруктові дерева. Вони дуже розлогі і ніякої краси там немає. Вирізати дерева господарі не хочуть. Тому будемо думати, що їм цікаве можна запропонувати. Обіграти такий варіант також можна. Біля будинку є ще вільна територія, над якою й працюватимемо, використаємо щось із хвойних насаджень. А під фруктовими буде газон. Під деревами ми ще насипаємо кору. Не раджу засипати площу під насадженнями ні крихтою, ні камінням, бо коли опадає листя, зібрати його важко, а на корі хоча б його не видно. Взагалі якщо раніше різнокольорова мармурна крихта була дуже модною, то тепер ми засипаємо такі ділянки білим річковим каменем, який від бруду і пилу легше почистити, можна помити. Та й віником з нього можна змести все, що наніс вітер. Такий варіант є і практичним, і дуже гарним.

Чому  варто віддавати перевагу: традиційному городу, плодовому саду або декоративному, коли місця небагато…

Зараз входять в моду декоративні городи для тих, у кого мало місця: високі клумби, дерев’яні бруси складуються у 2-3 ряди, гарно обробляються і виходить як високі грядки. Вони засаджуються рослинами, мають гарний вигляд і їх легко обробляти. До них можна підвести крапельний полив. Там можна висадити полуницю, яку навіть полоти не треба. Для цього знизу встановлюється спеціальна плівка. Можна довкола зробити живу огорожу, обсадити гортензіями. Загалом ідей дуже багато.

А якщо сад чи город на нерівній поверхні, скажімо, на узгір’ї? У нас же багато гірських сіл у області…

З таким ландшафтом ми працювали у Хусті. Там була висока гора, а на ній – висаджено фруктовий сад. Там під огорожу ми висадили хвойні рослини. Також можна висіяти траву, довкола дерев зробити кільця з декоративних бордюрів, що відмежовуватиме їх від газонів  і довкола насипати кору. Можна для різноманіття квіти насадити, навіть на газоні. Коли весною ці квіти зацвітуть, вигляд неймовірний. Або висадити цибулькові квіти, шафрани, крокуси, які швидко відцвітають і потім можна косити газон.

Тож знизу дивитися на таку гору – одне задоволення.

А що у плані ландшафтного дизайну можна робити взимку?

Ми відпочиваємо, для нас – нічого. Але самі закарпатці мають підготувати газони до зими. Наприклад, в Англії на них не має бути снігу.  У нас же навпаки – саме туди сніг і кидають. Тож це треба врахувати і бажано з трави сніг згрібати. Також із гілок хвойних рослин потрібно струшувати сніг, аби вони не ламалися. Або можна їх обв’язувати спіралькою.

Хто робить якийсь дизайн ділянки самотужки, обов’язково, як правило, висаджує туї та різні хвойні дерева. Чи варто?

Так. Вони дуже практичні – завжди зелені. Хвоя збирає пил, просто дерева потрібно грамотно посадити. Якщо виростають дуже великі, їх можна стригти і корегувати висоту. Хвойники взагалі чудово обрізаються.

Автомобільні шини та пофарбовані камінці люди сприймають як елементи ландшафтного дизайну. Чим більш пристойним можна замінити такі примітивні речі?

Це – передусім негарно і нездорово. На щастя, у нас такого немає. Хіба що десь у дитсадках, що є пережитками радянських часів. Це більш модно у східних областях та в Росії. Там навіть різні фігурки із шин роблять, казкових тварин. Шини шкідливі, особливо, коли нагріваються на сонці, гума, не є натуральним матеріалом, як, наприклад, камінь, кора дерева та інші природні елементи. Діти не повинні дихати використаною гумою. У Європі такого немає.

Який місяць у році вимагає найбільш плідної роботи над рослинами. Адже за ними після створення краси на ділянці ще й потрібно доглядати. І який догляд рекомендуєте?

Обрізка повинна проводитися восени. Місяць назвати важко, бо деколи в листопаді можна обрізати дерева, а деколи в цей період уже сніг і морози. Кілька років тому ми у грудні робили ландшафт і сіяли траву, так було тепло. Тому треба підлаштовуватися під погоду. Щодо висаджування – так само. Деколи в березні тепло, а часом – аж у квітні чи навіть травні.

А що можна робити з рослинами влітку?

Можна висаджувати ті рослини, які продають у горщиках, там коренева система не пошкоджується. Просто у спеку їх слід ретельно поливати  хоча б двічі на добу – зранку та увечері. Полив треба проводити під корінь і не можна поливати зверху, бо тоді сонце припікає і рослина «горить»… навіть хвоя.

Якими рослинами найпростіше засадити ділянку, аби вона мали вигляд максимально доглянутої і гарної і при цьому не треба було ціле літо їх прополювати, підкопувати, поливати.

У першу чергу хвоєю. Її можна стригти, вистригати по-різному. Квіти ж, які відцвіли, слід відрізати. Тобто, найпростіше робити газон і висаджувати хвойні рослини. Зараз дуже багато замовників просять щось таке, аби догляд був мінімальним, бо у людей немає часу доглядати за всією красою, садівника наймати не хочуть, а покосити траву та двічі на рік обстригти хвойники можуть. Квіти купують переважно в горщиках, їх розвішують і довкола – краса.

Краса рослин залежить від землі. Які роботи потрібно провести на ділянці, щоб насадження краще прижилися?

Коли ми висаджуємо рослини, справді звертаємо увагу на якість ґрунту. Є в нас, скажімо, такий район Червениця, де дуже погана земля. Там ми її замінюємо – знімаємо шар і завозимо інший, плодючого ґрунту, який змішуємо з торфом.

Також торф використовуємо для хвойних, квітучих рослин. Добрива можна використовувати тільки через 2-3 тижні після висадки, коли рослина укорениться. При самій же посадці можна додавати укорінювач.

У Львові є дуже гарні квіткові композиції, наприклад, квітковий годинник. В Ужгороді висаджено лише герб міста, який далекий від ідеалу. Чи важко таким видом мистецтва займатися і чи хтось замовляє квіткові композиції на клумбах.

Раніше таким займався зеленгосп. Тепер ландшафтні квіткові композиції більше практикується у великих містах. Для таких рослинних малюнків потрібні великі території, до того ж вони затратні, для них потрібно дуже багато різнокольорових квітів, які треба висаджувати щільно. Так, це  дуже красиво, але не всім по кишені. Крім того, вони однорічні.

Навіть коли робимо живу огорожу із хвойників, людям потрібно пояснювати, що рослини слід висаджувати близько одну до одної, щоб зразу бачити результат. Та в багатьох немає відповідних коштів і вони садять їх не щільно. Таким чином потрібно років 10 чекати, щоб рослини зрослися.

Боздоський парк. Це – унікальне, але занедбане місце. Як би ви порекомендували його облагородити, який ландшафтний дизайн там можна зробити?

Порядку там немає. Роботи багато. Передусім я би порадила вирізати всі сухі насадження. Крім того, там дуже багато хворих дерев, ними потрібно серйозно займатися. Також потрібен благоустрій території. Загалом дерева там дуже густо висаджені, поступає мало сонця, під ними не можна посіяти траву, там багато пеньків, листя, парк дуже запущений. Які ж для прикладу у Львові красиві парки! А наш також можна впорядкувати, раніше ж він був доглянутим. Також варто згадати про алею, що веде до підвісного мосту. Колись там був розарій. Там можна зробити гарний ландшафт. Саме та частина парку придатна для цього.

Зараз велика увага приділяється питанню освітлення, у тому числі садовому. Як можна зробити його гарним, декоративним?

Зараз варіантів дуже багато. Ми підсвічуємо клумби, встановлюємо спеціальні прожектори. Увечері це має дуже гарний вигляд. Так само підсвічуємо водоспади, басейни, можна навіть різними кольорами. Ми встановлювали якось ліхтарик і нього як фонтан іде вода різнокольорова. Чудовий вигляд мають і підсвічені будинки. Загалом із світлом можна погратися  і створити справжню красу.

Деколи в людей гарний впорядкований двір і в ньому виноградник, який псує всю красу. Багато хто з закарпатців від виноградників із масивними залізними конструкціями не готовий відмовитись. Чи можна це обіграти якось, аби в господаря вдома і ріс виноград, і двір видавався гарним.

У мене були клієнти, які справді шкодували зносити старотипні радянські металеві конструкції для винограду. Я їм пояснювала, що з винограду опадає листя, під виноградником багато різного непотребу, треба постійно прибирати. У результаті клієнти погоджувалися забрати ті масивні «лугоші». Дехто навіть вино не робить, просто закарпатцям потрібні виноградники, бо то традиція, або купили дім уже з висадженим виноградом. Тож саму конструкцію іноді використовують для того, щоб вона створювала тінь для автомобіля. Але ми пояснюємо, що це негарно. Виноград можна посадити низькорослий, смачний і гарний. Такі виноградники ми «обігруємо», встановлюючи бордюри, засипаючи землю корою. Тож це виходить як декоративна клумба.

Зараз багато говориться про штучні водойми і мало хто згадує про кам’яні сади. Але вони теж можуть бути гарними, там більше в наших умовах. Чи таке доводилось робити, як правильно використати камені в дизайні?

Ми встановлюємо їх на клумбах – як гальки, так і великі для декору. Біля озера, водойми можна встановити величезні валуни. Вони можуть слугувати навіть лавочкою. Водоспади також робляться з каменю. Призначень цьому унікальному природному матеріалу, на який багатий наш край, можна знайти чимало. Просто багато хто боїться самого факту водойми на ділянці, бо за нею потрібен догляд.

Якщо замовник наважується на штучну водойму, то чи важко потім за нею доглядати? Що взагалі потрібно робити?

Бажано їх не викопувати на місцях, де постійно потрапляють сонячні промені, тоді вода зацвітає. Навіть якщо циркулює. Був такий період, коли озера та водоспади замовляли часто, тепер – не дуже. Це дуже дорого коштує. Але є й такі клієнти, яким фінансово не складно встановити водойму, але вони не мають часу доглядати за нею. Тоді пропонуємо невеликі фонтанчики. Навіть журчання води дуже сприятливо діє на людину.

А басейни замовляють?

Ми не встановлюємо їх, але хто бажає, пропонуємо фірму, яка цим займається. Їх також можна гарно «влести» в дизайн. Якось ми мали таке замовлення. Хазяїни купили готову чашу і до неї ми прилаштували водоспад. Зараз таке в нас входить у моду, хоча за кордоном давно користується попитом. Також ми робили купальні озера, де можна і поплавати, де є і водоспади, і навіть висаджували водяні рослини – лілії та інші.

Декоративна обрізка кущів. Таким чином можна робити навіть казкових персонажів. Зараз напрямок модний у Європі. Чи популярний у нас? Які насадження для цього підходять?

Потроху в нас таке стає популярним. Слоників вистригти ще не просять, але живі огорожі робимо часто. Найкраще для них підходять хвойники. Але є навіть квітучі рослини, які можна використати. Навіть лаванду можна вистригати як живу огорожу.

Часом закарпатці на маленькій ділянці намагаються посадити якомога більше рослин і виходить незрозуміло що. Чи є якісь правила щодо кількості та видів насаджень?

Територію дійсно не  можна загромаджувати. На жаль, замовники деколи це не розуміють і просять на невеликій ділянці висадити дуже багато чого. Пройде два-три роки, рослини розростуться і не буде видно жодного камінця, вийде несмак. Так і з деревами. Треба між ними зберігати дистанцію і думати про те, що можна в себе в саду виростити ліс. Тому потрібно мати почуття міри.

Спасибі за розмову. Щасти вам!

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net