Закарпатський тиждень: глобальний вандалізм та веселощі на будь-який смак

У перерахунку досягнень тижня шукати найпомітніші події цього разу не доводиться! Парад сажотрусів у Мукачеві та Ужгородська регата – акції, що не перший рік стають головними літніми атракціями не лише для закарпатців, але й гостей краю. Більше того, з-посеред помітних видовищ, розрахованих на заїжджого туриста, ці входять до переліку заходів, на які приїжджають спеціально. Тому організатори щоразу додають до заходів нові родзинки, аби надати дійству нового звучання і цікавого бачення. Проте не лише видовищами жив семиденку наш край! – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Прикрощі тижня

Тікав від жандармів – постраждав від своїх

Пам’ятник останньому закарпатському опришкові Ількові Лепею у Міжгірському Репинному зруйнували вандали. У 30-х роках минулого сторіччя Ількові тривалий час вдавалося уникати переслідувань сотні жандармів. А от у незалежній країні з його пам’яті познущалися нащадки…

Мертві промовчать…

На центральному кладовищі («Кальварії») в Ужгороді невідомі зруйнували близько 15-20 надгробків. Нема сенсу шукати якісь особливі, національні причини цього злочину – зруйновані поховання угорців, українців, росіян, словаків. Основні зруйнування – поблизу руїн старої каплиці, а далі – вздовж стежки від неї до виходу. Схоже, мерзотники йшли з цвинтаря і обвалювали всі надгробки, які потрапляли їм на очі. Деталі цієї жахливої історії читайте на сторінці 4.

Місто переживе…

Багатостраждальний знак любові до Ужгорода знову розтрощили. На жаль, інформація про знущання над знаком, встановленим у вересні минулого року, раз у раз з’являється у медіапросторі. Факт залишається фактом: ужгородці (принаймні, їх «активна» частина) не хочуть любити своє місто.

Здобутки тижня

Безумству хоробрих співаємо пісню!

Скепсис з приводу самопроголошеного у соцмережах суботника в обласному центрі можна було зрозуміти! І навіть підтвердити: на заклик долучитися до прибирання знакових ужгородських місцин відгукнулося аж… 5 людей. Проте звіт (у тих же соцмережах) про роботу переконує: акція повинна продовжитися, адже великі справи починаються з малих кроків. А надто коли мотивацією до них є емоційне слово «задовбало!» – як у цьому випадку. Раз бардак «задовбав», давайте його приберемо!

Ужгород визначився зі своїми літописцями

Конкурсна комісія визначила переможців у трьох номінаціях Ужгородської міської премії імені Петра Скунця. Ними стали: Тетяна Літераті – «Ужгород. Невигадані історії»; Лідія Повх «Наше місто превеселе»; книга, яку упорядкували і видали Михайло Мейсарош та видавництво Олександри Гаркуші, «Адальберт Ерделі. Шаржі».

До зірок – під керівництвом учителя

Запрошення викладача фізики та астрономії Ужгородської лінгвістичної гімназії Віктора Гануса разом спостерігати затемнення місяця не залишилося без уваги. Кількадесят ужгородців та гостей міста прийшли на набережну: гарне видовище, пізнавальна розповідь, зацікавлене товариство! Що ще потрібно людям, аби відчути життя на смак і зрозуміти: гарних людей навколо – набагато більше, аніж видається на перший і навіть другий погляд!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net