Закарпатський Бархан любить носити в зубах каміння, знаходить гриби та обливається водою

Пухнастий чотирилапий із Перечина – унікальний собака.

Німецька вівчарка  має особливий дар – вміє знаходити білі гриби, займається обливанням водою та любить їсти сирі овочі та фрукти, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Усе почалося, коли Бархану було сім місяців. Тоді господиня вирушили з ним у ліс по гриби. Собака бігав, підстрибував, радів свободі та нагоді добре вивчити невідомий досі світ. Він роздивлявся квіти, дерева та кущі, уважно вивчав гори.

Раптом хазяйка чотирилапого знайшла гриб. Бархан підійшов, обнюхав його і помчав далі. Але за кілька кроків зупинився, знову щось обнюхав, сів і почав чекати ґаздиню.

«Я не розуміла, в чому справа, та коли наблизилася до собаки, помітила купу білих грибів. Невдовзі все повторилося. Такого чудового грибаря я ще не мала», – розповіла Світлана.

Але «тихе полювання» – не єдиний дар вівчарки. Він не просто  домашній улюбленець, а ще й пухнастий цілитель. Коли господарів щось болить, чи в них просто поганий настрій, Бархан лягає біля ніг, ніби забираючи на себе їхній біль. Після такої терапії хвороби справді проходять.

А одного разу він пішов із хазяйкою на річку. У неї у воді поплив шльопанець. Та собака не розгубився. Він наздогнав його і приніс у зубах жінці.

Загалом воду вівчарка дуже любить. Навіть вдома пес вміє придумати для себе водні процедури – коли бачить шланг, бере його зубами і спрямовує струю на себе. Таким чином приймає душ.

А ще чотирилапий, хоч і має багато різних собачих іграшок, але бавитись любить із величеньким камінням, грамів 500-600. Бере камінь і лягає з ним на землю, чекаючи, що хтось йому кине його й попросить принести. Так само робить із залізними мисками.

Господиню собака розуміє без слів. Достатньо єдиного погляду, аби він збагнув, що від нього хочуть. Коли йому не вистачає ласки, лізе обійматися, головою піднімаючи руку хазяйки. А гладити його гладеньку блискучу шерсть дуже приємно. Аби його поніжили, стає на дві задні лапки або опирається передніми в огорожу чи ганок.

За словами ґаздині, собака має особливе меню. Крім традиційної собачої їжі йому дуже подобаються сирі овочі та фрукти. Може посмакувати яблуком, огірком, грушами, виноградом, навіть кислою вишнею.

Такі продукти є дуже корисними для тварин, щоправда, закарпатці рідко пригощають ними улюбленців. А варто би!

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net