АНОНС. Як закарпатська журналістка варила леквар в 150-річному ушті

Леквар для угорців Закарпаття – особлива страва, технологія приготування якої не змінюється століттями. Цей десерт із слив готують довго – від самого ранку і до пізнього вечора. Потрібне неабияке терпіння і не одна пара рук, адже вариво помішують безперестанку. Як сливи перетворюються на запашну багряну густу масу, днями довелося побачити й мені. Аби долучитися до давніх кулінарних традицій закарпатських угорців, вирушила у село Велика Паладь, що на Виноградівщині, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Великопаладівське диво»

Велика Паладь – угорськомовне село за 35 км від Виноградова, розташоване неподалік від місця сходження кордонів Угорщини, Румунії та України. Оскільки нашою відправною точкою було селище Вилок, то їдемо в пункт призначення через Петрово. Абияк залатані ями на повороті у Велику Паладь переходять у по-європейськи якісну дорогу із розміткою та впорядкованим узбіччям.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

– Торік весною тут не можна було проїхати, суцільні ями, – пригадує двоюрідна сестра Люба, яка і за водія, і, як згодом з’ясується, за вкрай необхідного мені перекладача.

Розповідає, що ремонт дороги – це ключова вимога угорської сторони у питанні створення КПП «Велика Паладь – Нодьгодош». Розмови про відкриття тут нового пункту пропуску точаться вже з десяток років. Місцеві навіть мітинг влаштовували, аби пришвидшити цей процес. Врешті-решт уряди двох країн домовилися, що прикордонну інфраструктуру зведуть на угорській стороні, натомість українці повинні були зробити хорошу дорогу. Обидві сторони свої вимоги виконали. Однак питання із новим КПП залишається відкритим: його обіцяли запустити і рік тому, і півроку тому, остання дата – цьогоріч влітку. Літо закінчується, однак пункт пропуску так і не відкрили.

Чому лекваром пахне ціла вулиця? Чому його варять цілу добу? Як раціонально використовують відходи?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 10 серпня.

zakarpatpost.net