Чому закарпатські вужі їли з дітьми з однієї тарілки

Чому закарпатські вужі їли з дітьми з однієї тарілки

Ужгородських вужів можна вважати своєрідним символом міста. Їх справді багато і вони мирно гріються на сонечку вздовж течії Ужа. Деколи лускатих можна помітити на каменях біля пішохідного мосту, багато їх і на набережних та в Боздоському парку, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Однак більшість вужів від людей ховаються і обирають місця, де вони малопомітні. Крім двоногих винищувачів у плазунів є ще й інші вороги – лелеки, які смачно поїдають їх і годують ними свою пернату малечу.

Днями журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» біля підвісного мосту дорогою до Боздоського парку поталанило зустріти одразу двох вужів. Вони скрутилися клубком, переплелися між собою і насолоджувалися гарною літньою погодою. Лускаті спали на каменях за перилами мосту, заховавшись від стороннього ока. Вони були досить довгими, скоріш за все – дорослі, оскільки малеча ще не має такої товщини тіла. Невдовзі один із вужів відповз, а інший і далі, причаївшись, вигрівався.

І хоч зараз ставлення до змій в ужгородців не надто позитивне, та раніше наші земляки любили їх і навіть утримували вдома замість котів. Цікаво про це розповів газеті «Неділя Закарпатські новини» етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

«Біля будинків наших предків часто жили змії. Була, наприклад, як її називали, телекова (хижна) змія. Є оповіді, що в закарпатців часто змії їли навіть із дітьми з однієї миски чи пили з ними молоко. Вужів не боялися, вони ловили мишей і були помічниками в родинах, їх навіть годували молоком, наливали для них свіжого надоєного в мисочку. Подібні розповіді я ще досі фіксую в Рахівському районі», – наголосив він.

Справді, неотруйні змії є цілковито безпечними і не можуть нікому нашкодити. Більше того – від них людина може мати значну користь.

Тому й не дивно, що ріка, яка протікає через столицю Закарпаття свого часу отримала назву на честь лускатих.

 Сергій ОЛОС, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net