Що буде взимку з ужгородською лебединою родиною?

Улюбленці ужгородців – лебеді, що живуть на озері Кірпічка й далі продовжують приваблювати тих, хто стежить за життям пернатих.

Фотографія лебединої родини, яку опублікувала у себе на сторінці газета «Неділя Закарпатські новини» за кілька годин набрала майже 17 тисяч переглядів.

Щовечора біля пташиного сімейства багато людей. Птахів підгодовують іф тішить, що все рідше хлібом.

А в коментарях до фото білоперих красенів і називають красулєточками, і переживають, чи встигнуть вони оперитися до холодів і де зимуватимуть.

Тому ми попросили розповісти про це еколога Оксану СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

– «Кірпічка» для мене також є улюбленим місцем, адже я, перш за все, орнітолог, тобто моя перша біологічна спеціалізація – орнітологія, і лише потім екологія. Чому тут поселилися птахи? – наголосила вона в коментарі газеті «Неділя Закарпатські новини». – Їм важливо, щоб була водойма і щоб були на ній зарості. Чому вони облюбували не Чорні озера – важко сказати. Чомусь «Кірпічку» вони полюбили. Я вже роки спостерігаю за гніздуванням різних видів… вони не сприймають сміття як щось загрозливе, тобто целофани, пластик їм шкодять, але вони цього не знають. Їм головне, щоб вони могли відкласти яйця і вивести потомство. І на «Кірпічці» саме це можна успішно зробити. Дуже приємно, що в цьому  році маємо перший виводок лебедів. Це – велика орнітологічна подія не тільки для нашого міста, але й для Закарпаття в цілому, адже в Ужгороді лебеді-шипуни з’явилися в 90-х роках минулого століття, та лише тепер маємо перших лебедят. Загалом випадки гніздування лебедів у нашій області є поодинокими.

– Чи є ймовірність того, що малята, коли виростуть, залишаться в Ужгороді?

– Так. Уже добре, що в цьому році лебедина пара не відлетіла. Для цих птахів важливо, щоб взимку водна поверхня не замерзала.  Якщо водне дзеркало не замерзає, вони можуть залишатися. Лебеді в озері знаходять усю поживу, яка їм потрібна. Враховуючи, що тут вони вивели діток, є вірогідність того, що можуть не полетіти потім у інше місце, якщо, звичайно, хтось не буде їм надокучати. Хоча тішить, що люди люблять їх і, сподіваюся, не скривдять птахів. Можливо, ця пара у нас залишиться.

zakarpatpost.net