Дике життя озера Кірпічка. Як в Ужгороді полюють на канадського сомика

Озеро Кірпічка – це цілий світ дикої природи, де багата рослинність, де безліч унікальних птахів, а під водою – справжнє царство риб. Тож і не дивно, що тут завжди людно, а довкола водойми майже завжди можна побачити рибалок, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Не кожен ловить рибу для того, щоб її з’їсти, є й такі, ким керує спортивний азарт.

Журналіст газети «НЕДІЛЯ Закарпатські новини» й сам побував на такій риболовлі.

Теплий травневий вечір виявився багатим на враження. Біля озера серед рибалок привертали увагу двоє – батько з сином.

Чоловік навчав хлопчика рибалити. Дитина років п’яти уважно слухала розповідь батька. Він казав, що вудку купив ще в студентські роки, тож хлопчик неодмінно має спробувати нею скористатись. Були у нього, звісно, і нові риболовецькі пристосування, але та, перша вудка, очевидно, мала особливе значення.

Родина ловила рибу для того, щоб відчути приплив адреналіну. Впіймане чоловік знову відпускав. Але в підводному полюванні йому таланило. Майже кожного разу, закинувши вудку, витягав по рибині.

Він розповів, що за півтори години упіймав близько десятка канадських сомиків. Запропонував спробувати, навіть сам насадив на крючок черв’яка.

І щастя посміхнулося. Уже за мить поплавок заворушився. От удача! Коли витягнув вудку, з’ясувалося, що зловилась рибка – не мала й не велика, сантиметрів 12 у довжину, вусата і колюча. Зняти її виявилося непростою задачею. Треба було діяти обережно, аби не розірвати їй рот. Сомика ми відпустили. Але захотілося дізнатися, що це за дивне створіння.

Сомик канадський – риба дуже специфічна. Луски на його тілі зовсім немає, він має вигляд абсолютно голої істоти. Добре уживається з коропом та іншими рибами, але може поїдати чужу ікру. Дуже живучий.

Їсти любить багато. Клює навіть на сало. У природі харчується дрібною рибою, жабами, комахами. Загалом, усе, що живе у водоймі, може стати його жертвою.

Американці називають його рибою-кішкою через вусатість. Завезено було рибу до нас у  70-тих роках двадцятого сторіччя для ставкового розведення. У Америці канадський сомик є надзвичайно популярним як серед рибалок, так і серед гурманів.

Отже, риболовля вдалась. Відпущений сомик поплив і зник на дні озера. Однак чи не вполюють його качки, яких на «Кірпічці» дуже багато – залежить уже лише від випадку. Якщо йому поталанить, може прожити до 8 років і дорости до 53 сантиметрів у довжину.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net