Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

З 22 по 25 вересня 2018 року в Ужгороді пройде Перший Міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». Організаторами фестивалю виступили Ужгородська міська рада та газета «Неділя Закарпатські новини», за підтримки Департаменту культури Закарпатської ОДА.

Фестиваль пройде під гаслом «Театр об’єднує найкращих». Він має на меті представити глядачам сучасні форми театрального мистецтва, забезпечити підтримку театрального руху в Ужгороді та Закарпатті, налагодити тісніші культурні й туристичні зв’язки між містами-побратимами шляхом залучення до фестивалю театрів із-за кордону.

На фестиваль приїдуть 6 театрів із України, Грузії, Польщі та Словаччини. «Монологи над Ужем» презентують в період фестивальних перегонів справжній хіт-парад постановок.

На Закарпатті по-варварськи нищать дубовий здоровий ліс, а влада прикриває безчинство. Із проханням оприлюднити інформацію першою звернулася Ольга Шумахер.

Редакція zakarpatpost.net зателефонувала пані Ользі і поцікавилася в неї, що ж насправді відбувається.

Виявилося, що жінка є агрономом із Києва і приїхала на Закарпаття відпочивати. Вона жахнулася від побаченого.

Усе ж почалося з її звернення в соцмережі.

За процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області слідчими (детективами) ГУНП в Закарпатській області викрито та затримано злочинця, який вимагав від закарпатки 30 тис дол США за нерозповсюдження фотографій провокативного характеру.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Затримали чоловіка при отриманні частини раніше обумовленої суми в розмірі 1000 дол США.

На даний час проводяться першочергові слідчі дії з метою документування його протиправної діяльності та виявлення усіх причетних осіб до вчинення даного злочину.

Троє «гастролерів» із Київщини приїхали на Закарпаття не відпочивати, а на «заробітки». Щоправда, працювати вони вирішили не фізично, а шляхом обману, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Випадок трапився ще 28 грудня 2016 року, однак суд ухвалив вирок грабіжникам лише цими днями.

Вранці о 8.30 годин до будинку Василя (із етичних міркувань імена дійових осіб змінено) з села Варієво Берегівського району під’їхав автомобіль із мигалкою. Із нього вийшли троє чоловіків у формах. Вони викликали на вулицю господаря, назвавшись правоохоронцями, показали навіть посвідчення співробітників Національної поліції України і заявили, що від сусідів до них надійшла скарга, нібито берегівчанин займається продажем наркотиків, тому, мовляв, вони змушені провести обшук.

Ужгородці – люди винахідливі і щоб прикрасити прибудинкову територію часом вдаються до досить оригінальних рішень.

Раніше zakarpatpost.net писав про те, як біля багатоповерхівок на вулиці Станційній мешканці встановлюють столи, стільці, виносять із квартир крісла.

Багато цікавинок роблять і із шин. Наприклад, висаджують у них квіти, роблять з них міні-пісочниці.

А нещодавно на вулиці Тихого біля будинку №17 із гумових автомобільних шин, що вже відслужили свій термін, спорудили таку собі наметовий будиночок для дитячих ігор.

Останнім часом серед українців популярною стає віддалена робота. Таким чином, не виходячи з дому, можна заробляти гроші.

Зазвичай спеціалісти, що працюють віддалено, отримують зарплату вище середньої, пише Work.ua.

Нагадаємо, що за даними закарпатської газети «Робота та навчання», у середньому розмір оплати праці серед вакантних посад 5-7 тисяч гривень. Саме стільки готові платити бетонярам, касиру обмінного пункту, водіям, прибиральниці, продавцям, кредитним експертам.

Крім того, адміністратору на рецепції в фітнес центрі, швачкам, операторам комп’ютерного набору,  пропонують 8 тисяч гривень.

Проте є й більш високооплачувані пропозиції.

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує вивчати Закарпаття і знайомити читачів із унікальними місцями нашого краю.

Цього разу ми побували в Хусті на страусиній фермі.

Про пташине господарство Василя Переца нині  знають далеко за межами України. До його обійстя з’їжджаються туристи як із різних куточків нашої держави, так і з Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Канади, Франції, Швейцарії, Данії, США…

Підопічні закарпатського фермера стали улюбленцями не тільки дітей, але й багатьох народних умільців, які замовляють у фермера пір’я, шкаралупу яєць, шкіру та навіть кістки, які використовують для виготовлення сувенірної продукції.

Сьогодні Закарпаття відзначало свято Маковея, яке називається в народі “Першого Спаса”, медовим Спасом – другий, яблучний Спас святкують 19 серпня – або Спасом на воді, Спасом водяним. Хворі пропасницею купалися в цей день у річці, бо вода на Маковея вважається цілющою.

Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається надзвичайно корисною від усіх хвороб. В цей день святили також колодязі та воду в річках. Цією водою кропили ожереди (копиці сіна), щоб уберегти їх від мишей, кропили бджіл, а також пили цю воду, вмивалися нею з метою очищення від усього лихого, пишуть Українські традиції. Але особлива увага наділялася маку.

Сакральний статус маку в українців був доволі високим. Ним обсипали корів і господу «від усього лихого». Маком обсипали «всяку новопримножену тварину», приказуючи: «Щоб було в господарстві стільки тварин, як у маківці зернин».

Вдовж русла Ужа неподалік Боздоського парку розвинулася ціла плантація цих рослин. Їх багато і вони здалеку нагадують ліани. Їх називають і диким хмелем, і дикими скаженими огірками.

Це – квітучі трав’яні рослини, що мають плоди, сході на колючу зелену шишку. Коли вона висихає, нагадує невеликий порожньотілий м’ячик. Плоди не є їстівними, але зовні дуже цікаві.

zakarpatpost.net