Як зробити ландшафтний дизайн у саду з фруктовими деревами. Поради ужгородського дизайнера

На численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Якщо хочеться зробити ландшафтний дизайн у саду, де є якість дерева. Що робити з ними і взагалі чи можна навести красу на ділянці з фруктовими насадженнями?

Зараз ми саме будемо працювати над такою ділянкою. У більшості людей перед входом у будинок розташовані гарні клумби. А там – карликові фруктові дерева. Вони дуже розлогі і ніякої краси там немає.

Вирізати дерева господарі не хочуть. Тому будемо думати, що їм цікаве можна запропонувати. Обіграти такий варіант також можна. Біля будинку є ще вільна територія, над якою й працюватимемо, використаємо щось із хвойних насаджень. А під фруктовими буде газон. Під деревами ми ще насипаємо кору. Не раджу засипати площу під насадженнями ні крихтою, ні камінням, бо коли опадає листя, зібрати його важко, а на корі хоча б його не видно. Взагалі якщо раніше різнокольорова мармурна крихта була дуже модною, то тепер ми засипаємо такі ділянки білим річковим каменем, який від бруду і пилу легше почистити, можна помити. Та й віником з нього можна змести все, що наніс вітер. Такий варіант є і практичним, і дуже гарним.

Чому  варто віддавати перевагу: традиційному городу, плодовому саду або декоративному, коли місця небагато…

Зараз входять в моду декоративні городи для тих, у кого мало місця: високі клумби, дерев’яні бруси складуються у 2-3 ряди, гарно обробляються і виходить як високі грядки. Вони засаджуються рослинами, мають гарний вигляд і їх легко обробляти. До них можна підвести крапельний полив. Там можна висадити полуницю, яку навіть полоти не треба. Для цього знизу встановлюється спеціальна плівка. Можна довкола зробити живу огорожу, обсадити гортензіями. Загалом ідей дуже багато.

zakarpatpost.net