Чому в Україні тарифи на електроенергію і газ вище, ніж в ЄС

В Україні найдешевші газ і електроенергія для населення серед 41 країни Європи. Євростат опублікував статистику за минулий рік за тарифами на електроенергію та газ для населення в 28 країнах ЄС і 13 держав-сусідів. І другий рік поспіль включив до цих статданих Україну.

Згідно з даними Євростату, ціна на енергію для середнього домогосподарства в нашій країні в кілька разів нижче, ніж тарифи як в провідних країнах Європи (див. інфографіку), так і в небагатих країнах континенту. Наприклад, в Молдові ціна на електроенергію більш ніж вдвічі вище, ніж в Україні, а газ – дорожче майже на 25%, пише Сегодня.

--1_02

Важливо відзначити, що в Європі газ рахують по-іншому, ніж у нас, – в теплових одиницях (гігаджоулях) замість об’ємних (кубометрів) (1 тис. кубометрів газу дорівнює приблизно 37,6 гігаджоуля). Як пояснив “Сегодня” директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, вимір в теплових одиницях точніший для споживача енергії, ніж об’ємні.

“Давно назріло, щоб Україна переходила на вимірювання газу тепловими одиницями. Але ми технічно ще не готові: наші лічильники налаштовані на те, щоб рахувати газ в об’ємних величинах. До цього треба йти, тому що нам важко буде інтегруватися”, – розповів Омельченко.

За його словами, така різниця в тарифах на газ і світло пояснюється тим, що в ЄС більший рівень податків, вище тарифи на передачу електроенергії, на її розподіл, і в кінцевому результаті це позначається на тому, що отримує населення. При цьому Омельченко вважає, що тарифи в нашій країні сильно занижені..

“Якщо брати ціну на енергоносії (природний газ, вугілля, ядерне паливо), витрати на них в Європі не сильно відрізняються від України. Але відрізняються кінцеві тарифи. В ЄС діє система регулювання, яка стимулює вкладати інвестиції в модернізацію енергомереж. Капіталовкладення, які знаходяться в тарифі, у нас це поки не впроваджено. Об’єктивно говорити, що наші тарифи занижені, особливо це стосується населення. Зробити, щоб вони відображали реальність, – дуже складне завдання з дуже низьким платоспроможним попитом населення”, – говорить експерт.

Експерт вважає, що в майбутньому Україна перейде на ті моделі енергоринку, які діють в Європі.

“Через рік планується запустити новий ринок електроенергії. Це буде дуже важливий крок для того, щоб ми перейшли на ті моделі, які є в ЄС”, – говорить Володимир Омельченко.

zakarpatpost.net