АНОНС. Від чого незалежні залежні закарпатці?

Як би не хотілося кожному з нас бути вільним, але всі ми залежні. Залежні від обставин, від погоди, від близьких, від друзів і колег по роботі, від випадковостей, не завжди приємних, від своїх та чужих звичок, від предків та їхньої духовної сили, від дітей з їхніми слабкостями, від речей та предметів, що нас оточують, від самоусвідомлення своєї гідності та від, як би то банально не звучало, від власного організму. Певно, від організму найбільше. Бо мусимо йому догоджати постійно, задовольняючи його фізіологічні та і духовні (інколи) потреби. Тільки нагодувавши тіло хлібом і видовищами, тільки наситивши його елементарними харчами, можна говорити про щось інше, більш високе. Про мораль, наприклад. Чи про етику. Чи про ту ж таки гідність, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Наші залежності можна структурувати. Часто буває таке, що одна залежність викликає іншу, тобто одна з них є первинною, основною. Крім того, з деякими залежностями ми миримося, інші викликають потребу боротися. Якщо не у нас, то у наших ближніх періодично виникає бажання вести здоровий спосіб життя, не пити, не палити… Тобто щоб не пили і не палили саме ми. Бо їм здається, що наша залежність від абсолютного алкоголю із лікувальної необхідності та данині традиціям переросла у площину шкідливого. Шкідливого для нас? Чи для них? Чи для суспільства загалом? Ця тема потребує окремого дослідження. Я ж хочу говорити тут про Незалежність. Саме сьогодні. Чи про залежності?

У кінці вісімдесятих ми всі (тепер цю фразу люблять повторювати навіть ті, що стояли по іншу сторону барикад) боролися за Незалежність України настільки активно і беззастережно, що декого із нас, і мене у тому числі, навіть судили. Мені пощастило, бо суд прийняв рішення закрити справу через відсутність складу злочину. Як не як, а це був уже переддень (з точки зору історії) проголошення Декларації про державний суверенітет України і судді відчували новітні віяння. 1990-й рік дав можливість багатьом націоналістам уникнути покарання за свої переконання. Тоді ми всі уявляли собі майбутнє зовсім не таким, яким воно є тепер. Але головне не це. Ми не могли у той час уявити, бо були надто молодими і нам бракувало мудрості, що країна – це той самий організм. Це організм, який залежить від багатьох речей і від ще більшої кількості обставин. А про те, що залежності бувають не тільки шкідливими – нам би і в голову таке не прийшло.

Чому видовищ потрібно навіть зараз? А де брати хліб? Чого ми досягли за роки незалежності? Як змінилися?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 24 серпня.

zakarpatpost.net