Яйце, йолка, двері, кровосісі, вінок: ТОП найсмішніших мемів за роки Незалежності

Меми – невід’ємна частина сучасної інтернет-культури. Редакція НВ напередодні Дня незалежності вирішила зібрати список з кращих мемів, які породили саме українські реалії

  • Янукович і яйце

Найголовнішим «виробником» мемів України був наш «проффесор» Віктор Янукович. Перший свій мем він подарував нам ще не будучи президентом – в далекому вересні 2004 року.

Тоді, в рамках президентської передвиборчої кампанії, він поїхав до Івано-Франківська, де більшість людей підтримувало Віктора Ющенка. Як тільки Янукович вийшов з автобуса, в нього прилетіло яйце.

 


Відразу після того, як Янукович повалився на землю, охоронці затягли його в автобус. Далі кандидат в президенти був госпіталізований в реанімаційне відділення Івано-Франківської обласної лікарні. Діагноз – колаптоїдний стан (різке падіння артеріального тиску, втрата свідомості) внаслідок поранення гострим предметом. Цим гострим предметом виявилося звичайне куряче яйце.

Картинне падіння Януковича можна по праву називати його першим гучним мемом. Можна тільки уявити, яку реакцію інтернету це викликало б, якби сталося ближче до нашого часу.

 

Янукович і двері

Коли Янукович таки домігся свого і виграв президентські вибори, відбулася подія, яку багато хто трактував як недобрий знак. Було це під час інавгурації. Ось Янукович виходить з машини, ось він впевнено крокує до Верховної Ради, підходить до дверей… які в цей момент починають зрадницьки перед ним закриватися. Ну і як після цього не вірити в прикмети?


 

Янукович і вінок

Але і це ще не все! Напевно, найвідоміший жарт, який траплявся з Віктором Януковичем – це той самий вінок. 17 травня 2010 президенти України і Росії покладали вінки до Могили невідомого солдата в Києві. Погода в той день не особливо радувала, був сильний вітер – один з таких поривів зірвав вінок, який впав на Януковича.


 

Йолка

В кінці 2010 року під час прес-конференції Янукович пояснював журналістам, що на місці наметів протестувальників, що стояли на Майдані Незалежності, ось-ось встановлять новорічну… йолку. Йому знадобилося майже 10 секунд для того, щоб спробувати пригадати, як же вимовляється це слово українською, але не пощастило.



Покращення

Цей мем став популярним також під час президентства Віктора Януковича. Мем пов’язують з основним слоганом його передвиборної кампанії «Покращення життя вже сьогодні».

У підсумку, якість життя не поліпшувалась, а скоріше навіть навпаки. Незабаром і сам президент зізнався , що не знає, як досягти свого «покращення»: «Суспільство очікує, що все сьогодні стане набагато краще, ніж було вчора. Безумовно, якби ми знали, як це можна зробити, ми б це зробили. Але рецепта такого немає».

Батя, я стараюсь

Сила Януковича настільки велика, що, в підсумку, мемом стала навіть його дружина. 9 жовтня 2013 року в Донецьку проходив конкурс «Краса без обмежень» для жінок з обмеженими можливостями. Конкурс відвідала також Людмила Янукович, яка в цей день святкувала День народження.

Журналістка, задаючи питання про те, як Людмилу привітала родина, напевно і не підозрювала, що зараз вислухає дуже дивний монолог з епічною кінцівкою: “Подзвонив мій чоловік, Віктор Федорович і сказав: “Ну, як ти?”. Кажу: “Нічого”. “Ну, давай, – каже, – працюй, а я на Туреччину… а ти, – каже, – працюй. Добре працюєш?” Я відповідаю: “Батя, я стараюсь”.

Здається, це краще привітання з Днем народження, яке можна придумати.


 

Азіров

 

Коли Микола Азаров, прем’єр-міністр часів Віктора Януковича, говорив українською мовою, мовчали всі. І тільки для того, щоб не пропустити черговий перл. “Кровосісі”, “потняки податків” і багато-багато іншого…


 


 


 

Давай по новой, Миша, все ху*ня

Один з найпопулярніших українських мемів – ролик, який прославив Михайла Добкіна.

2007 рік, на носі вибори мера Харкова – треба знімати передвиборний ролик, щоб розповісти виборцям про свою програму і переконати їх голосувати за себе. Режисирував всю цю справу Геннадій Кернес, смачні фрази якого врізаються в пам’ять назавжди.

Дякувати за цей ролик нам варто одному з представників технічного персоналу студії, на якій знімалося відео. Він зробив копію всього відзнятого матеріалу, трохи його обробив і виклав на Youtube. Сумарно у всіх копій цього відео вже більше 5 мільйонів переглядів.


 

Підпис здєсь

Мер Сум Геннадій Мінаєв на одному із засідань Сумської міської ради хотів звернути увагу свого співрозмовника на якусь колізію з підписами. Для цього він вказав на листочки, кричачи в мікрофон «Підпісь здєсь и підпісь здєсь». Вийшло так, що запам’яталося надовго.


 

У мене є мрія

Передвиборчі кампанії стабільно дарують нам дивних персонажів, які в підсумку стають мемами. У 2012 таким персонажем стала Наталія Королевська, яка вирішила сплагіатити знамениту промову Мартіна Лютера Кінга «У мене є мрія». Мем «У мене є мрія» використовувався для висміювання політичних амбіцій Королевської, якій про успішну політичну кар’єру залишалося тільки мріяти.


 

З метою піару Королівська навіть покликала в свою партію популярного футболіста Андрія Шевченка.


 

Зрада/перемога

Один з наймасовіших мемів, що з’явився за часів Євромайдану. Тоді інформаційний простір різко став дуже політизованим, політичні новини обговорювалися найактивніше.

 

Активісти частенько переборщувати з пафосом, вишукуючи і проголошуючи перемогу або зраду в невеликих подіях.

Завдяки своїй масовості цей мем пройшов повний цикл життя інтернет-мемів – спочатку мем використовувався найбільш просунутими користувачами мережі, потім він став популярним і масовим, а згодом набрид усім, крім самих непросунутих користувачів.
  

Візитка Яроша

20 квітня 2014 року в результаті перестрілки в Слов’янську загинуло 3 місцевих жителі і 2 нападники. Російські ЗМІ моментально звинуватили в цьому «Правий сектор». Більш того, телеканал LifeNews моментально знайшов ідеальний доказ присутності «Правого сектора» на місці подій – вони знайшли американські долари, автомати і головне – візитку Дмитра Яроша, тодішнього лідера організації.

Користувачі інтернету відразу звернули увагу на те, що в згорілій і не один раз підірваній машині вціліли саме долари і візитка. Після цього жарт став популярним в Твіттері і Фейсбуці, а візитка Яроша стала найпотужнішим оберегом.

                                           Віталій Кличко і його цитати

Мера Києва давно в інтернеті жартома називають найбільшим мислителем XXI століття. Виною всьому – безліч його реплік, які і привели його до звання мема. Не всі ж можуть дивитися в завтрашній день?


 

Проект файні Мемі про українську літературу

Через постійну складну політичну обстановку, український інтернет мало обговорює неполітичні теми настільки ж активно. Тому і неполітичних українських мемів поки замало. Файні Мемі про українську літературу – крок вперед як для нашого інтернету, так і для звичайних школярів, які бачать, що українська література не така вже сумна і депресивна, як її показують в школі, а цілком собі читабельна річ.

 

Саакашвілі, який живе на даху

У 2017-2018 роках одним з найяскравіших політиків в Україні був екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі. У грудні 2017 в квартиру політика прийшли СБУ і спецназ із обшуками. Саакашвілі спробував уникнути зустрічі з правоохоронцями, сховавшись на даху, що і стало приводом для жартів. Користувачі соцмереж порівнювали його з Карлсоном, Бетменом, святими янголами і навіть створили окремий хештег – #СаакашвилиНаКрыше.

 

Жаботюк Юрій Іванович

“Я йду у Раду, щоб виконати усі обіцянки, які ще не були віконані за попередні роки. І я готов обіцяти більше”.

Хороший приклад сатири на українську політичну кухню, де політики, в гонитві за популізмом і гучними фразами, забувають про прості і по-справжньому корисні речі. Жаботюк постійно “звітує громаді” про свої чергові успіхи – то він поставить лавку (звичайно ж з тисячею написів, хто її поставив), то відкриє приймальну комісію в Тіндері, то побудує “експериментальну дорогу” – і, звичайно ж, не забуде про культуру рідного міста, підмітивши новий “патріотичний мурал”.

Зеник Євроремонт

Ще одна група з Facebook, яка набирає популярність – жартівлива сторінка будівельної бригади Зеник Євроремонт, яка працює нуль днів на рік. Все тому, що кожен день – це якесь церковне свято.

Назва групи і її концепція – це відсилання до побожних (або ледачих) будівельників, які не працюють в церковні свята і виправдовуються тим, що це гріх.

У бригади ідеальні відгуки, а користувачі хвалять будівельників за прихильність корпоративній культурі компанії.

Спецоперація СБУ

Кінець весни ознаменувався страшною новиною – вбивством Аркадія Бабченко. Але вже через день стало відомо, що журналіст живий-здоровий, а його смерть – лише інсценування СБУ з метою вийти на замовника вбивства. Так і з’явився мем про спецоперацію СБУ, яка може інсценувати і змусити повірити у що завгодно.

Потопи в Києві

Регулярні потопи в Києві, які трапляються цього літа, не могли не стати мемом – напевно їх будуть згадувати ще не раз. Щозими по інтернету гуляють жарти про несподіваний для київської влади снігу взимку – тепер до нього додався ще й літній дощ. Ну а картинка з Віталієм Кличком, який купається в переході – це хіт літа.

А блогер Антон Ходза перерахував ще кілька мемів (проблем) “поменше”.

zakarpatpost.net