Чи вірити статистиці? Офійційно українці продовжують багатіти і… вмирати

Ситуація в Україні продовжує поліпшуватися, стверджує Держслужба статистики. За їх підрахунками, ВВП країни і зарплати зростають, а інфляція, навпаки, сповільнюється. Картину псує тривале зростання смертності і девальвація гривні, що почалася днями. Економісти згодні, що зростання окремих макропоказників є, але воно недостатнє, щоб життя стало кращим у кожного.

Макроекономічні показники

Найзначнішим досягненням цього року стало зростання ВВП за невеликої інфляції. За даними статистики, ВВП, тобто вартість в грошах всіх товарів і послуг, вироблених усередині країни, збільшилася за півроку на 3,6% порівняно з аналогічним періодом 2017 р. Реальний ВВП зріс на 0,9%, досягнувши майже 1,5 трлн грн. Інфляція в першому півріччі становила 4,4%, причому в травні і червні ціни не зростали. Зауважимо, що в липні інфляція сповільнилася до 3,6%. Доходи населення з урахуванням інфляції збільшилися в першому півріччі на 10%. При цьому гривня зміцнилася до долара за січень-червень більш ніж на 2,5 грн (на 9%) – з 28,9 до 26,3 грн/$ в готівковому продажі, пише Сегодня.

Як у народу

Близько 80% працівників в Україні працюють за наймом, і основним джерелом їх доходів є зарплата, тому її зміна – важливий показник рівня життя населення. Держстатистики підрахувала, що серед високооплачуваних (понад 10 тис. грн на місяць) співробітників майже 45% офіційно заробляють більше 15 тис. грн щомісяця. 2017 року таких працівників було менше – 41%. А ось безробіття нині вище, ніж рік тому, хоч і не набагато: було 9,1% від чисельності працездатного населення, зараз – 9,7%. Але, на жаль, українці продовжують старіти, і їх стає все менше – з початку року населення країни скоротилося на 122,5 тис. осіб (в першому півріччі 2017 року – на 102 тис. осіб). При цьому на 100 померлих припадає лише 55 новонароджених. Демографи впевнені, що негативну тенденцію переломити в найближчі роки навряд чи вдасться.

Думка експертів

Економісти також вважають першу половину року вдалою для української економіки, але головною причиною її зростання називають сприятливу цінову кон’юнктуру на світовому ринку.

“У першому півріччі зростали ціни на традиційний український експорт – метал, руду, зерно. Доходи експортерів збільшилися на чверть, на міжбанківський ринок пішла в надлишку валюта, – аналізує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Це дозволило Нацбанку без особливих зусиль зміцнити курс гривні майже на 10%, наростити золотовалютні резерви. Швидко почали зростати і зарплати”.

А ось президент Украналітцентру Олександр Охріменко називає статистику щодо заробітків занадто оптимістичною і не до кінця об’єктивною:

“З методики розрахунку, що публікується Держстатом, видно, що вони враховують тільки штатних працівників підприємств з чисельністю понад 10 осіб, які відпрацювали не менше ніж півмісяця. Це 7,5 млн осіб з 10 млн, які платять внески, тобто 25% кадрів залишається “за кадром”.

Це і малий бізнес, і декретниці, і ті, хто хворів, доходи яких набагато нижчі за середні по країні. Стосовно тих, хто працює в тіні, то там заробітки в рази нижче офіційних, особливо в провінції.

Прогнози: чекаємо зростання зарплат і цін

Аналітики розходяться в прогнозах. Пендзин каже, що друга половина року виявиться для країни і народу набагато складніше першої.

“Міцна гривня знизила доходи держбюджету від валютних надходжень, а восени казну чекають великі витрати, насамперед це підвищення соцстандартів і обіцяне владою підвищення мінзарплати до 4200 грн, – роз’яснив нам Пендзин. – Не варто очікувати запланованих 21 млрд грн доходів від приватизації, їх скарбниця отримає в сотню разів менше. Щоб наповнити бюджет, влада буде змушена, посилаючись на “незговірливий” МВФ, підняти ціну на газ для населення мінімум на 18% (+1,2 грн/куб. м), девальвувати гривню до 29-29,2 грн/$, цей процес уже почався. В результаті інфляція збільшиться втричі – до 10-11% до кінця року”.

Охріменко оптимістичний, за його словами, економіка України зараз на підйомі:

“Вона поступово, але зростає, наприклад, цього року вже в 24 рази зросло виробництво продукції хімпрому (добрива, пластик). Очікується непоганий урожай, а ціни в світі на зерно високі. Картину погіршать девальвація гривні та інфляція більше 10%, але номінальні зарплати продовжать зростання”.

 zakarpatpost.net